Hishamuddin Rais: Makan Jagung & Minum Sawit

Joe

Joe hoards and shares.

15 Responses

  1. demang says:

    en.hishamuddin rais..boleh anda kupaskan isu sosial kontrak yang semakin berleluasa diperkatakan oleh media2 ngo2..tentang kegagalan nasionalis melayu dahulu yg gagal membentuk negara bangsa MELAYU..tentang bagaimana datuk onn boleh dipengaruhi inggeris supaya menerima cina,india menjadi rakyat dinegara ini seingat saya pada tahun 1948..pabila kedaulatan melayu itu sendiri sebagai penduduk asal negara ini semakin terhakis dari masa kesemasa..

  2. zkuning says:

    cek demang aku kurang fahamlah persoalan kau. gejola yang hisham nak masak tu tentang kereta vegetarian kan? macam mana kita ni manusia, kereta, tahi lembu boleh ujud tampa membunuh kita pelahan lahan kan? macam lagu killing me softly with your sad songlahkan.

    jadi apa pulak pertanyaan tentang membentuk negara MELAYUdan datuk ooon?

    Mana ada cerita melayu dalam hisham punya rap?

    hisham punya rap takdak cakap pasak bangsa pun tapi kemanusian dan yang paling normal tu hisham selalu cakap pasal KUASA. Dia tak peduli kau tu melayu ke cina! jangan lah korek salah telinga

    rap hisham atau pandangan dia (hisham) tu cuman informasi buat kita berfikir tentang bodohnya manusia sekarang yang dihantui nafsu minyak kan? (kuasa) dan minyak tu kan power? kuasa? power tu lah yang kita mesti tanya erti nya bukan?

    Hisham punya otak ada sau pertanyaan saja dari fahaman saya “apakah erti dan inti kuasa?”

    dan dia memnag anti powerlah. sebab power tu lah yang menjahamnamkan kita kan?

    so..jadi auy pun tak tahulah yang cekdemang nak cakap atau borak saja?

  3. demang says:

    aku malas nak email die trus jer..puas hati??

  4. prowok says:

    mcm ceritera TRANSFORMERS jer…

  5. khairul azizi says:

    perlukah kuasa?aku lebih percaya bergerak secara kolektif..hurm

  6. zkuning says:

    we are most beautifull when we are alone so lets stick that way

  7. ratu sambaran kilat says:

    silalah naik basikal

  8. arscenic says:

    Ape perlu takut pada kuasa?kuasa bisa sahaja berwarna putih atau hitam…Mengikut P.O.V yang melihat kuasa tersebutlah…huh…bergerak secara kolektif juga adalah satu bentuk penggabungan unit tunggal untuk membina kuasa massa…
    Kuasa hanya dipersoalkan oleh orang yang tidak berkuasa…Dan orang yang mahukan kuasa…persoalan tin tong ting tong adalah kuasa juga.

    Aku lebih pikirkan kuasa diri aku nak mengayuh basikal ni…ermmm.

  9. faisal says:

    it really scary…ini adalah satu medium untuk perlahankan penggunaan minyak, dan pada masa yang sama mencari satu lg jalan penyelesaian untuk mengatasi medium ini…

  10. ayam says:

    setiap perkara yg terjadi pasti ada pro dan kon.. stiap jwpn utk setiap persolan juga pasti ada pro dan konnya.mcm masalah,lepas kite setle satu,mesti masalah lain plak timbul. kalau semua mnusia dlm dunia ni naik basikal sekalipun aku tak rasa yg segalanya selesai begitu saja. mungkinkah setiap tamadun manusia itu hanya akan berubah setelah ianya musnah? entah….

  11. NurRokok says:

    Dulu ada tenaga kaki bagi yang miskin, tenaga kuda/keldai bagi yang mampu dgn tenaga hamba bagi yang kaya-raya. Kemudian pada suatu hari revolusi telah menjadikan manusia sama. Revolusi yang satu lagi menjadikan manusia tamak dan lahirlah apa yang kita gelar KERETA. KERETA banyak membantu dan menjahanam. Masalahnya orang kita biarpun dah tau traffic jam teruk sama tol mahal tak mau guna public transport atau basikal. Mungkin satu hari nanti kita akan mengalami lagi satu Revolusi di mana pergerakan kita menjadi MINIMA kerana bukankah kita sekarang bergerak dalam kelajuan Cahaya. Sekelip mata saja sampai ke lain benua, dan bersua begini saja.

  12. kutu laut says:

    naik unta lg heavy duty….

  13. ratu sambaran kilat says:

    naik unta memang super duper saver..tp ko xrasa jalanraya akan mengalami kesesakan yang serius ?
    unta ko kemungkinan besar akan berak sekali skale masa dia tengah jalan2..keh3

  14. alippie says:

    Hisham, mana minyak tak abis kalau yang keluar dari kemaluan berlebih-lebih dari yang gol. Kalau tiap-tiap malam semua orang bikin orang mau satu 1 hari boleh cecah ratus ribu ma ( macam minyak la 1 hari 80 juta tong). Ini macam semua benda kat dunia pun boleh almarhum kalau tiada ukuran. Nasib baik bencana ni mai bagi ringan sikit ini bumi.

Leave a Reply