Yuen: Chinese pau Good, Malay pau Bad

Joe

Joe hoards and shares.

77 Responses

  1. grinder says:

    pau tak sedap, minum beer lagi sedap hahahaha, anyway nice writings, keep it up. Yuen, beskal kau ada kat pagar rumah aku senang2 ambik la ye kakakaka

  2. giuseppe says:

    Ahaaa, mcm ni kan bagos, lawak2, gelak ketawa, sambil makan2. Bukan ke bagos begitu :)Ahah!Galak2 la lagi tulis citer pasal makanan ni, buleh aku bagi buah pikiran, time kassey..

  3. syukree says:

    maaf saya tidak mau lagi melayan komen daripada Anonymous.

    “Anonymous, Anonymous..Anonymous, Anonymous! Pergi balik kampung tunggu penyu teloq. Haha.

    Kamu ada rupa (bukan Jawa atau Bugis), imej konon hebat, kawan-kawan yang jilat bontot kamu, tapi ada satu benda kamu tiada: OTAK.” – petikan daripada Semusim di Neraka

  4. takmautau says:

    tetapi lebih tk bermoral kalau sensitif dgn kritikan dan tidak berfikiran terbuka.Adakah ini calon atau wakil anarchist atau punk yang kita ada?Gimana mau membutuh ketidakadilan kalau hanya baru kena kritikan kecil sudah mau melompat?Takkan melayu hilang dunia dan inilah semangat “sang saka bangsa” org melayu kita yang masih enak dibuai cerita mitos indah keperwiraan hang tuah..masuk je UMNO atau 3 line..

  5. razman says:

    “Gimana mau membutuh ketidakadilan kalau hanya baru kena kritikan kecil sudah mau melompat?”

    -hehe.. ‘membutuh’, bunyi tak kena konteks

    my suggestion..

    “Gimana mau ‘mengepau’ or ‘mengyuen’ ketidakadilan kalau hanya baru kena kritikan kecil sudah mau melompat?”

  6. syukree says:

    aku lebih rela bermimpi akan dunia mitos daripada lemah di dunia realiti

  7. Jani B says:

    Ciss…pasal pau pon mau gadoh2 ka?

    Tak sedap kalu…buang blakang rumah la. Pas tuh beli megi, gerenti sedap punya.

  8. papi says:

    lepas ni boleh siarkan pengalaman kalian kena pow kat kl? terima kasih.

  9. marina-x says:

    makan pau ayam dengan air soda botol…perghh…..mabuk wa cakap lu baulu

  10. anonymousandstillanonymous says:

    bermakna engkau sememangnya lemah dan hanya bersembunyi disebalik topeng-topeng dan imej-imej. teruslah berlakon dan laung-laungkanlah benda yang kau sendiri tak pasti…

  11. boneka+hidup says:

    bau bau cafe..sila jual pau

  12. june says:

    There’re “good” pau & there’re “very bad” pau. The Malays are still selling their paus because the people who buy from them have NEVER tasted the REAL PAU. No choice – they need to have halal pau & that’s the closest they can get. I married a Malay – make my own char siew pau (with lots of chicken + chicken skin)and my kids will never eat a “Malay Pau” because our home-made pau is almost like any pork char siew pau !!

  13. demang says:

    pau babi..pau inti kelapa..mane lu mau pilih??
    heh yuen lu mmg pilih pau babi kan, sampai kat melake 90000 ekor babi bersepah pon ko xpedulik..benda yg ko makan tuh sumbangkan pencemaran alam..org melayu makan pau inti kelape beb..kitar semule..xsume org makan aku tau.aku xpedulik lah ko nak cakap ape kat aku..last2 racists jadik scapegoat la kalo cakap camni..eheh sendiri melenting lah..podahh..

  14. loban says:

    tahapehapetah..aku x phm betul..kenape cite pasal pau ni bleh dibesar2kan smpi gadoh..padahal kecik je..aku pelik betul..mcm budak2 kecik

  15. acapunk says:

    crazy ass motherfucker. alah apolah bangang bona kau ni domang. kau x podulik org koba’an kau bangang kan?
    yg kek melako tu jadi nogori babi sobab ketuo montori kau yg tumpang bolo sekali. kau buleh lupo pulak. den raso kau ni org melako yo tak? ha, kok kau kau ni x pandir la, kek melako tu, ado ko pau melayu yang sodap? cubo kau pantakkan sikit kek telingo den ni.

  16. Giuseppe says:

    Aku sokong encik ACAPUNK!

  17. Yuen says:

    Lalala~
    Baca berita Pau:
    sini/

  18. alind says:

    hmm.. i wonder how vegetable pau tastes like. the photo there looks mysteriously multi-racial. hmmm…

  19. Yuen says:

    Alind: vegetable and being a vegetarian/vegan = the ultimate solution to Malaysian unity problem?

  20. alind says:

    maybe. unite in the conventional sense, don’t seem to be practical really… so i don’t see it as a problem not uniting. but i guess i see unity in a different way. hmmm… lemme think first. hey, you sound like you have the answer though… spit it out..

  21. alind says:

    ‘Alind: vegetable ‘, i wonder how i’d look like as one kobis bunga…

  22. alind says:

    to demang,
    but it’s your malay govt decided to kill 40,000. i’d would say neither of you can kill them. hmm.. maybe veganism can answer to this…. yuen

  23. cem says:

    alo alo??GO VEGAN!!!

  24. edy tuley temuley says:

    Yup.They kill 40000 coz another 50000 had ‘ilmu kebal’ or let say…trying to keep ‘persefahaman’ between races.

  25. elnico says:

    I’ve been eating the Tg Malim pau for years and years and frankly, the paus are overrated. To us, tg malim people, it’s pau, not that different from the one sold next to the train station.

    If chinese pau is really that special, why the hell its not on Nobu’s menu, or all the 5 star restaurants, and frankly, i’ve never seen any chinese pau making chef on tv.

    fyi, there’s good malay style pau in taman kosas, infront of the 7-E.

  26. Iocus Theoda says:

    I love both Paus, Malay or Chinese. Oh wait, actually, I love all kinds of kuih XD.

    Anyway, back on track, I’m part confused with the kind of Malay pau you described. As far as I know, Malay pau are cooked more like apam, except spongier, and ‘heavier’ (I don’t know any other way to describe it) than normal apam. Malay paus are also brown in color, smaller than Chinese pau, and cook with a square banana leaf at its bottom, instead of the soft tissue sheet used to cook Chinese pau.

    Maybe, I mean maybe, the paus you tasted are not Malay paus, but paus cooked by Malays who attempted to try to cook like Chinese paus.

    I don’t have a picture of a Malay pau, but if I eat it again, I’ll take a picture and post it on my blog.

    And as about other Malaysian food, I just want to note, Asam Laksa in Penang is a bit spicy, Laksa Johor has a little sour taste to it, the east part of Malaysia tend to add sugar in their food. Also, Losong in the south are white as they contain less fish and more flour, while those in Terengganu are brown as they contain more fish and less flour.

  27. me says:

    mak aku selalu buat pau kelapa…sedap jer makan.. kwn aku plak selalu bawak pau melayu beli kat ss3, pj, bawah dia ada ada daun pisang…pun sedap jugak…..halo yuen, aku rasa kau ni salah pilih kedai…baru cuba satu dah cakap pau melayu tak sedap..ko tau tak pau cina yang kau selalu makan tu banyak taruk ‘ubat’ itu pasal pau tu bleh jadi gebu dan putih…aku tau la aku keje jual pau…

Leave a Reply