Unknown Contributor: Harga minyak sepanjang zaman..

Joe

Joe hoards and shares.

You may also like...

3 Responses

  1. syukree says:

    jangan bimbang! harga minyak akan naik lagi! kalau kita tgk statistik, sejak tahun 2004 minyak akan naik 2 kali setahun. tahun 2004 adalah tahun paklah jadi PM. maknanya harga minyak akan naik lagi tahun ini. walaupun pak lah janji harga tak kan naik lagi tahun ini, tetapi dia akan berjanji lagik bila harga minyak naik lagik tahun ini. alasan dia tetap sama iaitu harga minyak dunia naik. yg tak naik nilai matawang malaysia. dia tak reti buat duit untuk negara. dibandingkan mahathir dengan pak lah, bila selepas 10 tahun memerintah baru mahathir buat harta. tetapi pak lah mula2 memerintah dah mula buat harta untuk kroni dia. sbb dia tau dia tak kan lama ditakhta PM.

    tetapi kita harus juga ingat, walau bertukar PM daripada parti yang sama juga, musibahnya sama. adakah jika Pm daripada parti lain musibahnya sama juga? belum cuba belum tahu.

    daripada kita terus ditipu oleh mereka hidup-hidup, lebih baik kita bersusah sekarang memperjuangkan untung nasib rakyat dan melakukan perubahan.

    jika keadaan ini berterusan, kadar pengangguran di malaysia akan meningkat diikuti kadar jenayah.

    inilah sistem negara! hanya segelintir sahaja yang kaya dan senang! yang susah itu ramai!

  2. Zul says:

    Apa itu BN?
    >
    > BN – Barang Naik…
    >
    > BN – Bila Naik?
    >
    > BN – Baru Naik…
    >
    > Perwira Osman perwira.osman@gmail.com >
    > wrote
    > harga minyak sepanjang zaman.. (dalam masa 16 tahun – sejak 1990)
    >
    > zaman Tun Mahathir
    >
    > sebelum 90 – RM 0.89
    > tahun 1990 – RM 1.10 (kenaikan RM 0.21)
    > 01/10/2000 – RM 1.20 ( kenaikan RM 0.10)
    > 20/10/2001 – RM 1.30 (kenaikan RM 0.10)
    > 01/05/2002 – RM 1.32 ( kenaikan RM 0.02)
    > 31/10/2002 – RM 1.33 (kenaikan RM 0.01)
    > 01/03/2003 – RM 1.35 ( kenaikan RM 0.02)
    > 01/05/2004 – RM 1.37 (kenaikan RM 0.02)
    >
    > zaman Bapak Naik Minyak (BNM)
    >
    > 01/10/2004 – RM 1.42 ( kenaikan RM 0.05)
    > 05/05/2005 – RM 1.52 (kenaikan RM 0.10)
    > 31/07/2005 – RM 1.62 ( kenaikan RM 0.10)
    > 28/02/2006 – RM 1.92 (kenaikan RM 0.30)
    > 2007 – ????
    >

    > Nota : (ayat2 standard)
    >
    > 1. Kenaikan minyak masih rendah berbanding mana2 pun negara ASEAN mahupun
    > negara maju.
    > 2. Kerajaan akan pastikan kenaikan tidak membebankan
    > 3. Kerajaan tidak mampu lagi menampung subsidi.
    > 4. Kerajaan memberi jaminan harga runcit petroleum tidak akan dinaikkan lagi
    > pada TAHUN INI.
    >
    > Cuba tambah lagi:
    > 1. Kerajaan menasihatkan para peniaga tidak menaikkan harga barang kerana
    > kenaikan adalah kecil.
    > 2. Tambang bas dan teksi dijamin tidak naik.
    > 3. Kenaikan adalah untuk menghalang penyeludupan minyak oleh petualang
    > negara.
    > 4. Rakyat harus mengubah cara hidup..lebih jimat-cermat dan jadi pengguna
    > bijak…TAPI mereka BOROS duit rakyat dan
    > bagi alasan BODOH kpd kenaikan harga minyak (Diorg. ingat rakyat tak
    > pegi sekolah ke?..ingat duit kerajaan,
    > duit diorg dan kroni2 diorg je)
    > 5. Rakyat disaran menggunakan pengangkutan awam..TAPI pak2 menteri naik
    > Merz,BMW..etc
    >
    >
    > seorang muslim wrote:
    > Saudara,
    >
    > Pertama sekali abang Perdana Menteri kita ia itu Ibrahim bin Badawi menerusi
    > syarikatnya SkyChef menjadi supplier makanan kepada syarikat penerbangan MAS
    > yang sekarang mengalami kerugian RM900 juta untuk sembilan bulan pertama
    > 2005. Abang PM kita jual sebotol air mineral kepada MAS dengan harga RM30
    > setiap botol. Kenapa kita hairan MAS rugi ?
    >
    > Menteri Besar terengganu Idris Jusoh telah mengadakan lumba kapal layar
    > Monsoon Cup yang menelan duit rakyat sebanyak RM300.0 Juta.
    >
    > Duit ini di bayar kepada seorang taukeh bernama Patrick Lim dan kekawannya
    > termasuk Khairy Jamaludin menantu Perdana Menteri. Perlumbaan kapal layar
    > tak sampai lima hari makan duit rakyat RM300.0 Juta. Sudah tentu duit
    > RM300.0 Juta itu ditelan oleh orang yang sungguh bertuah dapat kontrak
    > RM300.0 Juta itu.
    >
    > Untuk menutup kehilangan duit sebesar ini sekarang sabsidi minyak di potong
    > dan harga minyak naik 30 sen satu liter.
    >
    > Telekom Malaysia pula rugi lebih RM700 Juta duit rakyat sebab terpaksa
    > bayar ganti rugi kepada syarikat telekom German ia itu Deutsche Telekom.
    > Terpa ksa bayar ganti rugi RM700 Juta sebab Telekom Malaysia tak tahu buat
    > kontrak.
    >
    > Nak tutup rugi ini pula kerajaan potong sabsidi minyak.
    >
    > Sekarang lebih murah naik kapalterbang Air Asia pergi balik dari Kuala
    > Lumpur ke Kuala Terengganu. Tambang pergi balik Air Asia dari Kuala Lumpur
    > ke Kuala Terengganu tak sampai RM300 bagi tiga orang sekeluarga.
    >
    > Air Asia diurus oleh orang yang tidak rasuah dan yang tahu buat bisnes tanpa
    > menyusahkan rakyat.
    >
    > Sekarang de ngan harga minyak yang sudah naik, belanja minyak sahaja nak
    > pergi balik dari Kuala Lumpur ke Alor Setar sudah naik hingga RM220 (kereta
    > Proton Waja). Bayar tol pula lebih RM120. Belanja makan dan minum (nasi
    > campur dan teh kosong) bagi sekeluarga enam orang tambah lagi RM40. Ini
    > bermaksud jumlah belanja minyak, tol dan makan minum pergi balik dari Kuala
    > Lumpur ke Alor Setar hampir RM300.
    >
    > Negeri lain bukan macam negara kita. Walaupun harga minyak di Thailand lebih
    > mahal daripada harga minyak di Malaysia tapi di Thailand tak ada bayar tol.
    >
    >
    > Dari Bukit Kayu Hitam ke Bangkok jauhnya lebih 1,100 batu (bukan kilometer)
    > naik lebuhraya enam lorong tanpa bayar TOL (bukan empat lorong ma cam
    > Lebuhraya Utara Selatan kita).
    >
    > Di Thailand tak ada rasuah AP. Harga kereta Honda Civic 1.5 di Thailand tak
    > sampai RM40,000. Lebih murah daripada harga kereta Perodua Kelisa 1.0 di
    > Malaysia. Inilah kelebihannya di Thailand- tak ada AP di sana.
    >
    > Di Malaysia pula ada AP. Sebenarnya harga AP yang perlu di bayar kepada
    > Kerajaan (MITI) tak sampai RM250 sahaja. Tapi AP boleh di jual sehingga
    > RM40,000 sekeping kepada Dato Dato yang kaya yang di kenal sebagai “AP
    > King”. Rasuah AP ini telah berlanjutan selama lebih 30 tahun. Akhir kata
    > rakyat Malaysia yang terpaksa tanggung rasuah AP ini.
    >
    > Oleh yang demikian kereta Honda Civic 1.5 yang dijual dengan harga RM40,000
    > di Thailand naik harga sehingga RM110,000 di Malaysia. Rakyat Malaysia
    > rugi. Kerajaan pun hilang wang. Bila kerajaan tak cukup wang – maka
    > potonglah sabsidi minyak. Maka naik lah harga minyak 30 sen satu liter.
    >
    >
    > Saya minta sila sebarkan maklumat ini kepada seberapa ramai orang yang kita
    > kenali. Maklumat ini elok di jadikan sepanduk dan kain rentang untuk di
    > kibarkan pada Hari Jumaat ini. Semoga Tuhan kita akan melindungi rakyat
    > Malaysia yang bersusah payah daripada kejahilan dan kerakusan tamak haloba
    > Kerajaan.
    >
    > Sekian. Salam.
    >
    > saya masih belum habis melepaskan geram pasal minyak
    > ni.. lagi satu,… minyak Singapore skrg at SD1.50,
    > bukan seperti yg saya nyatakan sebelum ni at SD1.80!!!
    > betapa murahnye minyak mereka!!
    >
    > Paper yg keluarkan comparison table on harga minyak
    > kita dgn negara asean lain, untuk justify kenaikan
    > minyak adalah… lower than ulat sampah!
    >
    > saya marah sebab everytime naik minyak, stupid reason
    > diberi. Apa ingat kita rakyat ni takda akal ke? tak
    > berpelajaran ke?
    >
    > nak bagi alasan pun bagi lah yg kukuh. Kalau nak guna
    > duit tu utk development public transport tunjukkan
    > kepada semua, make it transparent kemana duit tu pegi.
    > Bagi Public Account Committee ( Datuk Shahrir)
    > monitor.
    >
    > Yg saya nampak sekrang duit tu untuk bailout
    > MAS(RM2billion.. cek dlm paper) Entah mcmana MAS di
    > manage pun saya tak faham. Masa MAS mula declare
    > losses tu, MD dia Datuk Ahmad Fuad Dahalan. Kenapa
    > Datuk Fuad saja yg resign ? Apa functiion BOD selama
    > ni? Dok diam je, let Datuk Fuad be the fall guy??
    > Yg duduk dalam BOD bukannya calang2 org, Chairman dia
    > siapa? tapi hopeless!! I have since lost my respect to
    > Datuk MM. He is now lower than ulat sampah.. The BOD
    > people pun sepatutnya resign!
    >
    > Can u imagine, a national airline, govt appointed BOD,
    > nobody seems to be doing anything bila MAS mula
    > tunjukkan tanda2 losses.. Where is the check and
    > balance.. Takde org from Khazanah or MOF Inc monitor
    > keje BOD ni ke?
    >
    > MRR2!! Menara MITI!! PERWAJA !! duit minyak ni mesti
    > akan pegi sedikit kat these 3 project.
    > If i still remember correctly Maju holding ada plan
    > nak lepaskan perwaja, sebab it is still incurring
    > losses. MRR2 and Menara MITI, u all know la…sick
    > people were handling this project. Thats why hampeh!!!
    >
    > Itu belum consider MINDEF punya projek lagi… Dah
    > lama kita tak dengar berita pasal projek MINDEF yg
    > terbengkalai… Ingat lagi pasal projek kem tentera
    > kat johor?? Kapal Peronda Amin Shah? MINDEF ni kalau
    > dikorek, masyallah..busuk, tungkik! lebih busuk dari
    > JKR!! MOE, nak bina balik makmal komputer yg runtuh,
    > sekolah terbengkalai ????
    >
    > Proton… Kalau macam ni la gaya, minyak dok naik je,
    > might as well tutup je proton. Saya support gila
    > proton hari tu, but skrg dah tukar fikiran… since
    > minyak dah naik, at least benarkanlah kami utk merasa
    > menaiki kereta murah yg berkualiti… Semua tau dah,
    > ikut kan honda, toyota, nissan tu semua boleh jual
    > lebih murah dari proton dan save lebih minyak dari
    > enjin campro tu..
    >
    > Saya heran kenapa Petronas can be managed so well, the
    > best people are put in there tapi Proton tak boleh
    > dibuat perkara yg sama… Kenapa Petronas habiskan
    > duit utk R&D enjin sendiri(EO1) tak bring in proton
    > sekali into the venture… soalan ni sampai skrang tak
    > berjawab…
    >
    > Penjualan MV Agusta, saya ada komen dulu, kenapa
    > Mahaleel beli MV Agusta.. betul tekaan saya. Dia beli
    > kerana Agusta ada teknologi untuk develop engine kecil
    > 1300cc below.. Mahaleel was planning to develop Agusta
    > enjin for use utk Model Savvy. Dan juga kilang2 Agusta
    > akan jadi launchpad Proton utk pasarkan kereta ke
    > mainland Europe..
    >
    > Baru skrg nak complain pasal rambutan kita di eksport
    > dan di tinkan as Made in Singapore Laici?? … tebal
    > sungguh muka org yg complain kat tv pasal benda ni…
    > this is a norm in the trading business.. Apparently,
    > the Singaporean yg buat kerja ni, happens to be a
    > smart person… hasil bumi org lain, buatkan dia
    > kaya..
    >
    > Does anybody realise tak , betapa kayanya Malaysia dgn
    > human capitalnya + natural resourcesnya, tapi kita
    > ended up screwing ourselves..our economy is 6 times
    > bigger than Singapore. Just imagine Singapore yg takde
    > apa2 tu boleh maju jauh kedepan dari kita.
    >
    > Ada sesiapa baca cerita pasal the guy yg strategisekan
    > hala tuju ekonomi singapura for almost 30 years… cek
    > paper star or NST on sabtu atau ahad lepas…
    >
    > We have 20 million people, and we cant find
    > outstanding people to manage our economy??
    >
    > We put all the wrong people to manage our wealth and
    > our country. Why not, as rakyat now, we exercise our
    > right collectively and extend an offer to dear Mr. Lee
    > Kuan Yew and PAP to take control of the government…
    > Why not? Can anyone name projek gajah putih PAP di
    > Singapura..
    >
    > Kita asyik condemn mereka, racist, degil, tamak… but
    > we fail to see the good side of them!!
    >
    > Look at them.. they say Mr Lee is ruthless, yes/maybe,
    > but look at his country… prosperous??
    >
    > Cuba pikir balik kenapa minyak kita naik.. kalau kita
    > korek dalam2, jawapannya, corruption!! Itu lah
    > jawapannya, undoubtedly….. baru ada 1 casino!!!
    >
    > Malaysia – Negara Islam, org yg manage country, Islam,
    > agama rasmi Islam! senarai projek2 terbengkalai kerana
    > corruption… listkan lah sendiri
    >
    > Singapore – negara bukan islam, di control bukan
    > islam, agama rasmi bukan islam, senarai projek2
    > terbengkalai kerana corruption… saya tak pernah
    > dengar lagi!! ada sesiapa pernah dengar, silalah
    > reply!!
    >
    > PLUS untung bersih.. repeat.. untung bersih RM 1
    > billion………
    >
    > Saya tgh menunggu berita tol nak naik!! rasanya last
    > year tol ada naik sbb alasan minyak naik!! HAHAHAHA
    >
    > Berbalik kepada, kenapa minyak naik? Jawapan saya,
    > kerana kerajaan islam Malaysia kita ni, yang
    > majoritinya diterajui oleh org islam, penuh dengan
    > pegawai2 majoritinya Islam yang korup . Selagi tiada
    > alasan kukuh lain ttg kenaikan minyak, itulah alasan
    > yg paling kukuh yg saya percaya anda semua berbuih
    > mulut berbahas dengan semua org yg anda jumpa.
    >
    > Saya berharap sangat luahan saya ni dibaca org atasan
    > UMNO.. rasalah pedasnye.. sebab itulah hakikatnya,
    > corruption, and we claim ourselves Muslim, bearer of a
    > great religion..
    >
    > We are Muslims.. and we screw ourselves!! LOL !!!
    > P/S : Jom pakat sama-sama pangkah undi untuk BN dan UMNO pada pilihan raya
    > akan datang (hidup UMNO..hidup BN..hidup Pak Lah..hidup Najib..Hidup
    > KRONI2nya )
    >
    >
    > “CEMERLANG..GEMILANG…TERBILANG…TEMBERANG !!!”
    >
    >
    >
    >
    >
    >
    >
    >
    >
    >
    >
    >
    >
    >
    >
    >
    >
    >
    > —
    > Mohammad Niza Jaafar
    > Engineering Dept
    > Ingress Engineering Sdn Bhd
    > 013 – 394 3966
    >

    – zifal –

  3. Zul says:

    Maha celaka itu kabinet – masih adakah punk/hc kita yg jujur benar bersama pimpinan slow A. Badawi? Masih percaya tiada lagi wang korupsi dan suap-suapan tinggi dlm kerajaan? Fikirlah, e.g. public transportation jekk, dr awal pagi sampai lewat mlm org naik, itu business tarakk untung ke ape? Siapa kata PT company losses year after year?? Kalau bukan itu cabinet statement sape lagi, psl itu org jugakk la yg makan komisyen2 suap setiap sudut tengkolok..! Try la listkan mana2 kementerian yg bersih tanpa rasuah? Ada? Apa cerita kesudahan itu AP & 18 powermen reveal? X susah beb aku nak percaya piliharaya ’09 nanti rakyat tetap mengundi BN sepenuh hati, mudah – senjata media dan kuasa kongkongan mereka hebat… Yupp, government doing the best for the country perhaps kita diseleweng bagi dana RM4.4b+ counter & balance hutang lama dan idea baru… Pengumuman minyak naik berdasarkan kenaikan harga pasaran dunia pun rakyat lehh cam relax jekk angguk2, cool gile (celah beda mane naiknye?)… Nanti tiba pilihanraya, apa mau pening? RTM, Media Prima, NST kan aset mudah..?! Hidup BN, hidup UMNO – Keris dilantang ke langit dari sarung dengan janji perjuangan Melayu, kelak tinggal sumpah keris Melayu sendiri memakan diri!

    “Kau keluarkan daku keris dari sarungnya, maka tiada sumpah tujuannya selain membunuh!”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.