Tuesday, 18th April 2006: Texas’ Die Young in Bangi

Joe

Joe hoards and shares.

You may also like...

24 Responses

  1. f?§riq says:

    kt malaysia satu show je eh??

  2. Kia says:

    beh ni band ni..

  3. syukree says:

    kat malaysia ada 2 band je ker?

  4. dean says:

    die young cam awesome je. all rounder, semua sapu, dari endzweck (goodlife recs beb!), king lychee, crystal lake, bane yg semuanya ala2 hellfest hingga ke yg lebih punk babefagiya, iron lung (they rulez!), modern life is war, pergh! nak kena pegi ni! tp cam sian gak, tak dpt proper venue =( maybe skang if tak dpt venue kat KL, kita blh lari ke penang, ipoh, klang yg blh offer proper, bigger space tp still dpt good bargain (ada yg lagi murah dari paul’s place). just my opinion lah.mayb organizer ada reason sendiri utk ttp wat kt KL, time constraint ke ape. it’s ok, if dah balik KL, i’m going for this one! yeay! 😀

  5. xOff The Edgex says:

    I believe Anti-Protokol and Suara Anak Muda is on the bill as well.

  6. syukree says:

    tukar gambar kepada paklah ok jugak … pak lah

  7. azizi kabut says:

    duh…working day….cant go for it

  8. ekspres rakyat says:

    oi syukri..lu apa crita? gambar muka kau kena cekik masuk siasah? apa macam? makan ikan jaket tak dalam lokap?

  9. ekspres rakyat says:

    jom pergi demo lagi…

  10. syukree says:

    tak masuk lokap pun. cuma kena tahan kat balai je lebih kurang 6 jam.

  11. xnizangx says:

    xde map ke??

  12. piko says:

    die young sounds rare…. yes need the maps to put it here…dunno where d place?

  13. Kia says:

    wah syukree.. masuk berita la.. eksyen naa.. futsal jom..

  14. syukree says:

    ko kia tau ajak je. tak pernah nampak pun ko skrg? kalau nak minum darah kambing ajak ler aku.

  15. Kia says:

    Darah kambing dah semakin susah untuk didapati.. aku minum pati sirap je skrg..

  16. syukree says:

    kia jupe mung di serdang … dayang gig … bukan dayang nurfaizah

  17. osman salleh06 says:

    Die Young awesome US band.oh and anyway Dean band band lain seperti Bane,Crystal Lake,Endzweck,KingLychee etc yg ko sebut tu pon awesome gak.maybe u never really had the time listening to those bands and even understanding their lyrics.u know why?cox bukan klan klan ko yg organize show utk diorang when they came down.so thats the reason why u might have some personal problem against them.ni memang dah sah band US ni nak turun baru ko pi cari cd band.hahaha.betul tak?.oh and probably for the 5-10 years uve been in the so called “SCENE” u should allready know by now that not all good bands come from the states.

    anyway do u even know what label Die Young is under? immigrant sun records?heard of that?u know what kind of bands are under that label?hahaha.some of the bands under that label had even played in hellfest or any fest that is equivalent to that.Oh and i think the organizer for this show in serdang is so excited that he cant even find a proper place for this band to play.a jamming session?hahahaha.what kind of a joke is that/..such a pity to the band and trust me some of the band mates is really dissapointed.Seriously Dean u are acctually making a fool out of yourself with all those sarcarsm.look in the mirror and ull see yourself acctually laughing out loud.hahaha.sekurang kurangnya ada gak budak2 lain yg buat bende bende yg berfaedah daripada duduk cakap besar pastu worst come to worst keluarkan release dalam bentuk cassete dgn kualiti yang kalau nenak aku dengar pon buang dalam jamban.hahaha.ohh and trust me Dean for now u might be playing safe but sooner or later u will acctually know what backstab is all about.watever dean and why am i even typing such a long crap.oh just ignore this shit.hahahaha..ohh and seperti biasa aku akan mengakhiri post ni dengan perbualan Dean and kawannya.

    Kawan : wei Dean PapakA/Erma (betul ker aku eja ni)

    Dean : haa apa dia?

    Kawan : aku dengar ada band US nak turun main gig kat sini.Betul ker?

    Dean : iye ker?kena pergi ni baru boleh tunjuk budak budak betapa ethicnya kiter.

    Kawan : betul betul aku sokong.dan ko tau bende paling best apa?

    Dean : apa dia wei?

    Kawan : gig ni kat dalam studio sial.

    Dean : damn!!! its like a dream come true…wow..best siut..baru laa hardcore dowh.ni laa dikatakan real hardcore.mesti budak budak hellfest bengang kan sebab diorang mana mampu nak buat gig dalam studio..best best..

    Kawan : ..and yang paling best band band local yg main semua band band yang reform balik hanya biler ada band luar turun..

    Dean : yeah diorang baru ethical.Dead Symphony rules!!!mari kiter tunjukkan betapa hebatnya dunia D.I.Y ini …hahahahaha(gelak jahat)

    Kawan : yeah D.I.Y crust anarcho ethical anti kapitalis,boycott procter n gamble,smash fascism,patches bersepah,anti McD rules!!!!!!!!!

    In the meantime after the Die Young TX show

    Die Young’s vocalist : Damn that was one awesome show(in a sarcarstic way)..

    Die Young’s Bassist :yeahh man…with all those shitty amps and shitty bands..

    Die Young’s Drummer : what a welcome party and guess what this is the last place that i would ever want to come back…

    Die Young’s Guitarist : if we ever gonna play shows like this im gonna fucking quit the band man

    Dean : hi guys im Dean from papakA/Erma..Thanx alot for coming down and playing a show down here

    Die Young : no prob man this is the best show ever in our entire life.

    (dalam hati budak budak Die Young !!!!$*^%@* Fuck this malysian crap man.lets just fucking take the next flight to Taipei,Taiwan!!!)

  18. the pukimaks says:

    Being DIY in FUNCTION not style. Being proactive and productive.

  19. Kia says:

    Osman Salleh >> buat la sajak sket..

  20. palie` says:

    wowow… amcm show???.. best ke x??..eh sebelumtue.ade kene rush ke x???

  21. dean says:

    it might be too late,tp aku juz checkin this. really want to know who is this osman salleh06 . get in touch beb,blh sort this thing out.ko dah sgt2 salah paham dgn statement aku.d’oh! =(

  22. xnizangx says:

    AKU TAKNAK MATI MUDA!
    Die Young KL gig review
    18 Apr 2006
    10.00pm-2.00am
    RM3

    Aku ngan Rizie sampai ke tempat kejadian iaitu di Metalizer Studio, Kajang agak lambat. 2 band metal yg tak dikenali sudah berlalu. Aku masih berlengah2 dan jumpe kawan-kawan termasuklah si Aizu Black Konflik. Aku mengambil kesempatan utk menumpang meja beliau utk menyusun beberapa keping kaset, CD dan baju utk dijual. Keluasan studio pada bahagian luar (ruang menunggu/melepak) agak luas tetapi studionye agak sempit utk mengadakan upacara seperti gig mahupun jam session. Aku hanya masuk ke dalam studio pada set Self Made God. Keadaan dalam studio amat menggila kerana padat dengan badan manusia yang berpeluh. Terasa macam mandi sauna mase kecik2 dulu.

    Semasa set Mass Separation, keadaan menjadi bertambah kronik. Hampir tiada ruang utk bernafas jadi aku bergegas keluar utk rilek di luar saje. Terdengar kemeriahan crowd di dalam studio yang menyanyi beramai-ramai terutama di lagu “tak mau…tak mau lagi!”.

    Disgruntled, kugiran melodic HC/punk mengambil tempat tanpa membuang banyak masa. Utk kugiran ini, crowd tidak begitu ramai seperti band-band sebelumnya. Mungkin ramai sudah bosan dengan irama yg agak ringan iaitu punk rock dimana aku sendiri dapat merasakannya. Agak susah utk menjual stuff punk rock kebelakangan ini. Dengarnya mereka dalam perancangan utk mengeluarkan full-length CD namun line-up agak sibuk bekerja tetapi 3 lagu sudah berjaya di rakam. Good luck!

    Semasa set Dead Symphony aku hanya melepak di luar kerana kepenatan melakukan pelbagai aksi semasa set Disgruntled tadi seperti berlari anak, melompat bintang, menyanyi bersama. Kaki aku jugak sedikit lebam akibat terlanggar dengan kepala lutut yang sesat.

    Kugiran terakhir utk malam itu merupakan tidak lain dan tidak bukan iaitu kugiran dari Texas, Die Young. Aku terbaca di flyer yang mengatakan mereka main metalcore. Ternyata mereka tiada pengaruh metal2 di dalam music mereka. Mereka main hardcore yang political. Antara lirik mengenai the so-called “American dream”, perang George Bush, dan scene politics. Crowd yang hadir begitu supporting dan memberi sokongan yang tidak berbelah bahagi kepada mereka dengan membuat pelbagai aksi seperi circle pit, lompat bintang, mosh potato dan sebagainya. Dari riak wajah ahli band, ternyata setiap ahli Die Young amat terharu dengan sambutan yang diberikan kepada mereka.

    Setelah selesai set mereka, aku, Rizie dan Azam bergegas utk mencari kedai makan kerana perut kami mula membuat bunyi2 yang tidak menyenangkan. Aku terpaksa melayan kerenah mereka yang ingin menonton bola di kaca TV mapley hingga ke jam 4 pagi…aduh…

  23. Joe Kidd says:

    thanks for the review nizang! bijok!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.