Sunday, 6th July 2008: Penghimpunan Aman Sejuta Rakyat

Joe

Joe hoards and shares.

127 Responses

  1. srzmn says:

    using and exploiting the system is not punk. its human behavior.

  2. amandacropena says:

    pro dan kontra

    1-Alak& Carb dah jadi legend..lagi legend dari superman melayu..

    2-Korang print banyak-banyak cd /ep/ cassete..ramai org yg tak penah dgr C.D. tengah carik..

    3-Survival muzik C.D. akan berkembang lagi 5 taun kedepan…

    4-Free promo untuk C.D..Ingat senang nak dpt frontpage…iklan kat dlm B.hairan half page pun dkt dkt 30K sehari, ni siap headline berita TV… secara percuma

    5-Baru sampai msg lagu korang…satu malaysia dah tau cerita pasal lagu Jilat..kira dah mainstream sikit gak ….takpe, ko nak sampaikan mesej biar semua org tahu…

    lain-lain berkenaan…

    1-alak akan menjadi idola para makhluk-makhluk yang mengalami krisis identiti -ko jambu lak alak…hehe

    2-aku komfirm g.f. Alak nangis risau kat dia…dia suruh berenti main muzik, kerja gomen kot…

    3-ko balik kampung, orang kampung akan tanya macam-macam..baik ko cari satu alasan yang ko tak payah explain panjang-panjang…

    Cadangan dimasa akan datang

    1-korang elok amik insuran..lein kali kalau jadi camni boleh claim medic..

    2-Bakai Baju kalis peluru

    ..aku ada sana, dan aku yakin gak yang provok bukan penyokong pembangkang..pasal dari awal korang main ada satu mamat kat belakang aku dah bising tak tentu pasal…apapun dalam satu hal aku salute tetapi dlm satu hal mcm pendapat kebanyakan rakyat, mcm tak sesuai kot untuk tontonan Umum…aku sempat snap gambar Joe time pakai baju keadilan (satu penyamaran yang berjaya..hehe) time AMK nak bawak kuar korang kuar dengan selamatnya…apapun selamat berjuang…

  3. BoyDxF says:

    TO srzmn

    Thanx for sharing ur opinion…

    “hc punk/diy adalah bentuk ekspresi personal, berteraskan music sebagai tools/medium. dan di dalamnya ada banyak lagi ada berbagai genre (musically/understanding) dalam bentuk tadi, juga philosophy dan maybe gaya hidup yang sehat atau sesat.”
    ***Ya betul. But HC punk / diy tidak berteraskan music shj sebagai tools/ medium. Malah zine, flyers, e-mail, forums, website e-zine, dan pelbagai cara lagi..

    “terma secret society seperti sangat eksklusif dan secara tak langsung menjadi elitist sendiri. indipendent bagi aku bukan lagi suatu pegangan yang tepat kerana sebagai manusia, konsep inter-dependent adalah lebih praktik kerana perlu ada saling kebergantungan antara hubungan manusia/sistem.”
    *** ya betul kita perlu ada saling bergantungan antara manusia. Aku tak bermaksud secret society yg menjadi elitist. Dlm semua hal, tak semua perkara yg kita (HC punks / diy) buat boleh di kongsikan dgn society. They might be spy for the authorities…that’s what i mean we have to become like them too..Spy them..work with the authorities..join UMNO or what ever..if not how do we know what’s goin on in UMNo if we just listen from others..besides, by joining UMNO or what ever also an advantage for us to poison their mind slowly by stage, etc, terpulang…mesej, komunikasi dan kesedaran yg penting disini..network kita pun perlu jaga…terlalu expose itu pasal scene kita senang diserang oleh pihak authority ataupun media massa…take example like what those NAZIST network did in UK and USA khusunya. Offcourse nazi tu tak bagus la tapi aku nak refer kat cara network dorang seperti satu Secret Society…bayangkan even gig dorang pun POLIS tak dpt detect buat kat mana sebab tak ada flyers diedarkan..even dlm web pun takda..hanya member akan spread thru mouth by moutn or e-mail to e-mail kengkawan shj…even some website pun required password utk log in o the web…and depa dpt tarik byk org juga dan tak perlu expose kat konsert besar-besaran…sebab networking dorang bagus…cuba tgk documentary Ian Stuart nazi bangang yg dah mati tu..walaupun dia bangang tapi networking dorang bagus.Even police UK pun tak tahu depa ada konsert yg ada band nazi dari luar negara dtg main..polis tahu pun sebab ada pergaduhan antara sharp dan nazi di luar venue… see how underground or low profile scene dorang..sampai polis pun tak tahu mana gig seterus dorang…depa tak elistist..depa pun cam org biasa..kerja sana sini, polis pun ada, gomen pun ada…tapi depa keep it like secret la…that’s the real UNDERGROUND man.. PLS TAKE NOTE..AKu tak suruh ikut NAZI BODOH tu tapi cara depa work within their scene tu bagus dan berkesan dan mungkin dgn cara itu dpt meyelamatkan scene kita dicemar ataupun dipergunakan ataupun diperburukan oleh pihak tertentu, khususnya media…well ni opinion je..aku tahu some tak akan agree…anyway tak salah kalau kita nak share ideas or opinion right?

  4. srzmn says:

    Thanks boyDxF for clear kan lagi maksud SS. Bagus untuk kita sharing pendapat, learn from each other 🙂

    Fromhell, “mat la mat” dah lari, apa maksud kau?. Biarlah mereka berdebat or dialog, Nabi pun dulu menggalakkan debat dan mesyuarat la! Barulah sehat otak kau.

    aku tak pernah jumpa nabi, cuma dengar cerita2 je. ntah2 kena tipu dengan orang arab haha!! 🙂

  5. Fizan says:

    Pijan’s here! password lama hilang so skg pakai nama betul aje lah..
    joe(kid)! mmg ada expired date ke setiap login yg register kat sini?
    puas aku meneka password semua tak kena..
    well..mcm biasa isu kat atas mmg syok utk di share dan Zul Khesom pasti tertunggu2 aku menulis lagi di blog joekid nih..Thanks Zul for being my avid-reader..hhehehe
    Well boy disaster..kau contohkan scene nazi plk? Bang..bagi lah contoh lain..terkenang aku kat budak Dog On A Rope yang mati di bunuh dek nazi dulu..sedih beb..Aboi/SMG sampai nak menangis katanya hari kena bunuh tu..Fuck Nazi Sympathy! I’ll never ever tolerate /cite fascist like them in my life!

    Thank you. to be continued..mau makan dulu..

  6. watai says:

    mcm ni laa best.. boleh kongsi idea & pendapat.. tanpa ader perkataan “menge’fuck’an” …aku suka… ader lagi pendapat…??

  7. CANABISS says:

    Everyone have their own opinion.
    Whoever read this, I respect your judgment or faith towards your religion, rules and regulations in this world.
    I hope you respect other people’s judgment as well.
    To me, it’s palpable what Alak trying to do is to show his ‘butt’ (boxer) ONLY to those ‘penjilat punggung boss’ and to those who think Alak’s attitude was inappropriate, I respect your judgment towards him.
    To AMANDACROPELA, I respect Alak’s judgment and faith, so, I will not ask Alak to stop playing music and work with government because I know he loves what he’s doing.

  8. disgustink riq says:

    i believe,HCPUNK is all about,memecahkan tembok,tembok perbezaan antara,tembok prejudis,tembok pemikiran,dan lain2 tembok/barrier..tahniah alak and carburetor dung,u guys rawk,tembok tersebut telah retak dan kini masanya komuniti HCPUNK bersatu menentang terjahan dari luar tembok tersebut..
    cheers!! 🙂

  9. BoyDxF says:

    TO FIZAN

    Thanx for your comments but Aku tak suruh ikut contoh Nazi punya perangai or depa punya pemahaman, ideas, or what ever.. cuma aku kagum ngan cara depa run their scene…kenapa kita tak leh ikut cam dorang tu…bayangkan kalau pihak penguatkuasa tak tahu mana kita buat tempat show or bengkel, squad house, etc. Kita FREE from being exploit by the media or dikacau pihak authority…

    again aku tak suruh jadi racist or facist or nazist Tak da tulis pun bro)…. aku sebut tentang CARA (i repeat CARA) they run the scene SECRETLY…scene dorang UNDETECTABLE…..

  10. BoyDxF says:

    TO FIZAN again

    Aku faham maksud ko..sori tak dpt nak pikiaq contoh lain buat masa ni…Oh ok..secret society…hmm….resistance movement maybe…hehehehe….or the WWII Underground movement..Viva La Resistance…huhuhu!!!

  11. Konfius says:

    satu pandangan yg menarik dr saudara BoyDxF. saya sudah jelas dn faham ttg penerangan yg anda dn saudara srzmn berikan, dn saya memuji tindakan anda meng”educate” org2 di sekeliling anda.

    pada pandangan saya, term anarchist adalah sesuai utk golongan primitif sahaja atau golongan yg betul2 hidup sendiri seperti group “MOVE”, setahu saya. Ini adalah kerana setelah saya terjumpa makna perkataan “conformist” di dictionary.com yg berbunyi, “a person who conforms, esp. unquestioningly, to the usual practices or standards of a group, society, etc.” dn “a person who uncritically or habitually conforms to the customs, rules, or styles of a group.”, setahu saya, anarchists/hc punk fuck conformists kn? atau “conformist” m’punyai makna yg lain pada konsep anarchism/hc punk. ini kerana saya berpendapat term ini bercanggahan dgn apa yg anda katakan, atau adakah “conformist” adalah term utk Nazi Sympathy shj?

    maafkan saye kalo t’salah ckp, sbb sy sdg m’buat research mengenai perkara ini.

    Sekian,

  12. adios says:

    dah ternyata yg terpijak tu bukan Alak sorang .. tapi underground /punk komuniti keseluruhannya ..

    dan sekarang semua dah kembali mendefinisi punk sama cam 10 tahun dulu .

  13. rizie says:

    tak kisah la 10 tahun lepas ke.20 tahun lepas ke..joe kidd ade tulis ke terms dan condition untuk posting kt sini????..dilarang melarang la beb..

    tulis je ar ape yg nk tulis..definisi ke..lancau ke..puki ke..ape ke….tak gitu pijan?

  14. aku personally suka apa yang carburetor,dum2 tak buat
    pergi berkata sesuatu pd mass people
    ternyata dalam masa semua bising nk menjadi negara maju la,globalisasi la,
    tetapi,minda kita masih tersepit dengan pegangan sopan santun tak bertempat
    aku rasa gelek mas idayu lg daring dr alak

    punk rock has changed my life and i meant it

  15. disgustink riq says:

    solidariti komuniti hcpunk amat bermakna dalam situasi skrg ini,mungkin bukan uuntuk skrg sahaja,tetapi untuk selama-lamanya..bring back the glory mates!!now it’s the time!!runtuhkan tembok prejudis masyarakat berfikiran sempit di luar sana!!

    cheers!!

  16. penglipurlara says:

    sudah lame rasenye aku tidak memberikan ape2 comment di ricecooke..kesibukan membataskan aku untuk menulis disini..tapi aku tertarik apabila kisah alak yang ‘panas’ diperkatakan..pada mule aku melihat media massa arus perdana mengatakan yg si alak ni menunjukkan bontot tembamnya(ehehe) kearah khalayak ramai ketika protes berlangsung..aku langsung tidak percaya dan bagi aku mesti itu satu propaganda pak lah sekeluarga kabinetnya menggunakan kuasa media massa yg dikawal oleh mereka..

    bagi aku mungkin alak merasakan apa yg dilakukan olehnya tidak akan menimbulkan sebarang kekecohan..yelah jikalau show kat gig maybe budak2 datg akan tergelak jer kan bile tgk si alak tuh buat auto pilot mode tapi kesilapan utama dia adalah tidak menyedari ini adalah perhimpunan dimana seluruh pelusuk tanah air dari pelbagai latar belakang..adakah patut kita menyalahkan mereka yg marah2 kerana tidak tahu apa yg sebenarnya alak cuba sampaikan? atua mengatakan mereka berfikiran sempit org2 kampung yg tidak tahu berkenaan punk?

    jikalau anda mengatakan ya terbukti anda adalah seorg punk yang bersikap mementingkan diri!! adakah perlu kita bersikap selfish bagi melahirkan rasa tidak kepuasan hati kita?

    tetapi mereka yg membaling botol,memukul serta yg melakukan kekecohan itu turut punyai salah dan silapnye dimana tidak menggunakan rasional serta jalan yg sepatutnya untuk melahirkan rasa tidak senang mereka terhadap show c.d itu..tapi semmgnya norma punk itu sendri straight forward namun atas dasar lirikal yg terjerit2 membuatkan hati mereka panas..sememangnya musik ini dicipta untuk menyakitkan telinga para pemerintah yg mungkin memdengarnya..

    dan sememangnya masyarakat disini sukar untuk menerima budaya sebegini apatah lagi semenjak kecil telah ditanam sikap prejudis terhadap perkara2 yg kelihatan berlainan dari apa yg mereka amalkan..
    mungkin gig gig kecil lebih sesuai untuk cd..jgn dibangkit tentang kuantiti.kualitti itu lebih terbaik dari kuantiti..maka meseg yg dinyatakan lebih sampai ke benak pemikiran org yg menghadiri gig-gig sebegini..dan aku pasti mereka bukan sekadar org biasa sudah wujud cikgu dalam punk itu..ramai telah aku jumpe..kerja ngan gomen dah ada..mungkin polis,mungkin tentera..mereka2 inilah yg akan menambah baikan the way of thinking of our culture..kerana kita memerlukan org2 sebegini untuk mengetahui bagaimanakah cara mereka berfikir dan mengeksploitasikam mereka..sekian

  17. thee dr. says:

    Fuck PAS, fuck Islamofascism and fuck Islam Hadari (whatever the hell it’s supposed to be). I was just kind of skimming over the comments-there is a lot of information and opinions to absorb, some of which are beneficial, some of which are detrimental-I absolutely agree with Mr. Yuen up there-the Punk scene was totally exploited by a political party-and then just discarded when the shit hit the fan. But lemmee back this up-they were discarded before they could even be used in the first place-attempting to cut short the sets was illustrative of this. The Punks went into this with the best, the very best of intentions and the Pakatan of hell took advantage of it and then just shit all over them-what was the mistake? Was it tactical or strategic? Well, one shortcoming might have been identifying oneself with a certain political aliran-one which itself is not well-defined! A political and/or ideological neutrality works better-that is because if you identify yourself as conservative, liberal, or libertarian you automatically put yourself into a certain box or designation. Not identfying oneself politically or ideologically is the philosophical equivalent of the ‘leaderless resistance’ principle used by many subversive groups in the US. Now , you are on the governments radar and you have a figurehead they can take their frustration and anger out on-i.e. Malaysia’s premier Punk band, Carburetor Dung. The principles you are, in your own way struggling for are not the property of any political party or ideology. You are anti-authoritarian, pro-freedom, anti-racism, anti-homophobia, pro-freedom of expression, and much, much more-the things you desire are the inherent desires of every human being on the face of the planet. You know what’s right and you act on it. Political parties are just a refuge for the corrupt.

    I leave with these wordsof wisdom from 1987:

    Siege of Power
    They made you a tool
    While others were ruling
    You were being ruled.

    Shout out to Watai, Pijan, and Boy DxFx.

    To Penglipurlara: You’re the problem not the solution. It’s kind of cute how you cyber-stalk me on my buddy’s blog, tho. I take it you pulled the gerbil out of yer ass?

  18. affidx says:

    tahniah pada kau yang berani

  19. penglipurlara says:

    dan tahniah kepada thee dr yg kurang ajar dan sememang bodoh sombong

  20. thee dr. says:

    Thanks man-but your the one who cyberstalked me you fuckin’ queer-whatsamatter, your boyfriend Bodowi not give you enough man-love?

  21. affidx says:

    ..nak romen2 liwat2 pegik main jauh-jauh

  22. thee dr. says:

    Yeah , Penglipurlara, pegik main jauh-jauh.

  23. affidx says:

    ..ehh..aku sroh sape2 yg nak romen2 liwat2 pegik main jauh-jauh .. kat sini bukan tempat nak memekak..syuh..syuh

  24. thee dr. says:

    Syuh syuh mu soghang,

  25. srzmn says:

    nak bergaduh jangan sampai meng”shabery”kan mulut la!

    “shabery”- bercakap sambil mengeluarkan rembesan buih air liur putih di hujung kiri dan kanan bibir mulut.

  26. affidx says:

    syuh..syuh..-mengeluarkan bunyi tanpa perlu air liur dgn mulut muncung kehadapan

  27. Konfius says:

    Jgn jadi shabery, lain tanye, lain yg dijawab. Las2 soklan tu x terjawab.

Leave a Reply