Sepuluh Tahun Sebelum Merdeka: The Trailer

Joe

Joe hoards and shares.

You may also like...

13 Responses

  1. Fahmi Reza says:

    Joe, tolong tukar sinopsis yang kau ambil dari website Komas kat atas tu kepada yang di bawah ni. Teruk benar bunyi terjemahan yang Komas buat tu.

    Synopsis:
    October 20th, 1947 was a historical day in the rakyat’s constitutional struggle for independence from British colonialism. This documentary chronicles the events that culminated in the Malaya-wide ‘Hartal’ day of protest against the undemocratic Federation of Malaya Constitutional Proposals devised by the British Colonial Government and the UMNO, and the rise of the people’s democratic movement in Malaya, ten years before Merdeka.

    Sinopsis:
    20 Oktober 1947 merupakan hari bersejarah dalam perjuangan berperlembagaan rakyat menuntut kemerdekaan dari penjajah British. Dokumentari ini menceritakan peristiwa-peristiwa yang membawa kepada berlakunya hari mogok ‘Hartal’ seluruh Malaya yang dijalankan sebagai membantah Perlembagaan Federation ciptaan Kerajaan Kolonial British dan UMNO, serta kebangkitan sebuah gerakan kemerdekaan rakyat di Malaya, sepuluh tahun sebelum merdeka.

  2. Fahmi Reza says:

    Untuk nonton aku meng-“sellout”-kan diri aku beberapa saat dalam tv untuk mempropagandakan filem ni pada remaja… sila klik link di bawah.

    10tahun dalam 8tv Quickie

  3. thee dr. says:

    bob marley put it the best:’if you know your history,then you will know where you’re coming from’

  4. Fahmi Reza says:

    Terima kaseh kepada semua yg sempat datang nonton filem aku semalam. Maaf kalau ada yg tak dapat masuk atau yg terpaksa berdiri kat belakang sebab tempat dah penuh. Bagi yg terlepas tayangan di KL semalam, masih ada 2 tayangan lagi di Penang dan JB. Next screening di KL akan aku buat lepas Raya nanti.

  5. razman says:

    caya fahmi, final edit lebih menyengat.
    kalau nak screening lagi kat NX call aku, maybe masa gigs.
    selamat buka puasa n buka pekong di dada!!

  6. razman says:

    tapi masih tak puas hati dgn kean chye!!

  7. Fahmi Reza says:

    thanks man. kalau boleh, sempena ulangtahun ke 60 Hartal Se-Malaya, 20 Oktober depan kita buat special screening kat NX ok?

  8. Fahmi Reza says:

    Tayangan semula filem “Sepuluh Tahun Sebelum Merdeka”

    Tarikh: Selasa, 25 Sept 2007
    Masa: 9:00 malam
    Tempat: The Annexe, Central Market, KL (tingkat 3)

    Semua dijemput hadir.

  9. PIKO says:

    Filem ini menarik hati.
    Tahniah Encik Fahmi Reza.

    Sold out di 8TV tu!
    Mesti meriahkan?

    😉

  10. anti-bodo says:

    oi! piko. apa kebangang kamu nih? 8TV apa? mana ada tayang 8TV la dobo! hang nih tak habis-habis mengarut. macam tahu aje. kata belajar tinggi, budak u. tapi hantam keromo je ni apa cerita?

  11. pauls place masuk 8tv.paul tak kecoh pun. :-p

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.