Saturday, 24th May 2008: Choke Cocoi in KL

Joe

Joe hoards and shares.

You may also like...

91 Responses

  1. di-ai-wai says:

    kalaulah aku jadi ular tu… “apalah bawa aku balik…tolong lah lepas kan aku ker belukar balik,…barulah aku free-dom..”

    bergantunglah pada individu tu…. kalau dia rasa hot…hot lah HC punk
    kalau dia rasa cool …cool lah HC punk…

    cool ker tidak bukan masalahnyer…yg penting mcm maner kiter deliver atau membawa ertikata/prinsip sebenar HC punk dlm diri kiter….
    tak perlu nak show off…aku lah HC punk…akulah SXE akulah vegan…
    tapi kekadang kiter masih tercari-cari hala tuju sebenar kita…

    so jadilah diri anda yg sebenar-benarnyer….
    “jgn biarkan aliran musik mengubah prinsip hidup kiter…”

  2. McTheGang says:

    whats up with all of this man ?

    aper yg korang x puas sgt ?

    kids from the HC side ader kacau korang ker ?

  3. saker_ayam says:

    HC is dead!

  4. zika zika says:

    Maaflah kerana tumpang menyibuk dalam perdebatan yang tak turun-turun darjah kepanasannya ni 🙂

    Aku terpanggil untuk menulis serba sedikit pendapat aku tentang masalah bilamana sesebuah band yang claim mereka hardcore bermain di show-show besar.

    To be honest, aku tak rasa benda tu salah, selagi kita tau siapa yang tukang sponsor dan apakah tujuan sebenar mereka meng-sponsor sesebuah gig tu. Contoh, kalau Food Not Bombs dengan Ricecooker organize gig dan sponsor gig tu, kenapa kita as a band featured cakap ” Eh kami tak boleh main gig sponsor. Kami taknak sokong kapitalisme “. Jangan jadi bodoh yang sombong. Kalau sesebuah penaja / peng-sponsor itu tidak mengamalkan mana-mana sikap buruk yang ditegah dalam ethics / ideologi hardcore seperti kapitalisme, rasisme, seksisme dll, aku tak rasa itu satu masalah untuk band tersebut main dalam gig tersebut. Melainkan kalau gig tersebut disponsor bulat-bulat oleh TM atau Maxis kerana mempromosikan pelan baru / apa sahaja kepada pengguna. Then that would be a problem and kalau lah band-band yang claim mereka hardcore main untuk gig tersebut, mereka selayaknya dikutuk seperti yang diperkatakan Madmax.

    Setahu aku lagi, hardcore ni datangnya dari pecahan punk dan diperkenalkan oleh frontman Minor Threat, Ian Mackaye masa 80-an. Hardcore diwujudkan kerana mereka di Amerika Syarikat mengalami masalah sosial yang sangat teruk. Kerana itulah mereka menekankan sifat moraliti dalam music diorang seperti tidak menjadi seorang racist / fascist / sexist / homophobic et cetera et cetera. Mereka, working class ppl sering ditindas dengan orang-orang yang berkedudukan tinggi daripada mereka dan itulah sebab nya mereka mengatakan tidak kepada kapitalisme dan dari situlah munculnya Straight Edge iaitu tidak mengkonsum produk yang menyumbang kepada kemajuan mereka (pihak kapitalis) iaitu tidak merokok/ tidak minum arak dan juga tidak mengamalkan seks bebas. Hidup mereka memang melarat. Masa tu teknologi masih tak ada lagi. Kalau tengok live gig diorang pun pakai tape je. Situlah mulanya DIY.

    S’rang mana ada tape lagi. Semua pakai cd. Lagi bangsat, main download dekat Limewire takpun Ares. Mungkin juga burn dari kawan-kawan dan convert kepada MP3 siap jadikan ringtone handphone lagi. Kalau ada pun pakai kaset tapi design sleeve semua dah lawa-lawa. Pakai apa? Pakai komputer jugak. Edit dekat software komputer jugak. Print pakai printer jugak. Jadinya kenapa kau tak hentam band-band yang pakai teknologi untuk menghasilkan album dan mixing? Kata DIY ye tak? Kata kena buat sendiri? Dulu Minor Threat takde teknologi. Kalau 80s dah ada teknologi macam s’rang im sure diorang pun akan buat benda yang sama. Tepuk dada tanyalah selera. Kau mampu ke nak dengar tape yang bunyi macam sial sebab mixing sendiri? Kau mampu ke nak baca lyric yang ditulis tangan (kalau tulisan writer tu cantik tak apa jugak)

    DIY is in your soul. Nak go big pun kena do-it-yourself jugak. Kalau betullah kau tak support satu-satu band go big, Then kau jangan support Minor Threat. Jangan support Rage Against The Machine. Jangan support Fugazi. Ada pro dan kontranya sesuatu band itu go big. Sebagai contoh, kalau Minor Threat tu bukan band yang besar dan dikenali, kau rasa ideologi Straight Edge ni akan sampai kepada kita ke? Kau rasa kau akan mendengar music hardcore ke s’rang ni kalau bukan kerana Minor Threat? Cuba kau renungkan betapa apa yang diamalkan oleh mereka dan band band besar di NY yang menjadi ikutan kau semua. Adakah kau akan ikut kalau band tu bukan band yang besar?

    Basically kan kawan, semuanya bermula dengan niat mereka ni buat band. Adakah mereka ni nak buat band kerana fame and fortune, and going big is the only way. Atau adakah mereka buat band kerana nak spread the messages around the world, dan satu-satunya cara yang paling efektif juga adalah dengan going big? Tu semua dalam hati, kawan. Sincerity paling penting. Orang lain tak tahu apa yang kau fikirkan, selain daripada kau sendiri. Respect juga kena ada. Aku rasa selagi mereka tahu menghormati antara satu sama lain, there shouldn’t be any problems regarding to “going big” issues, really.

    Walau apapun ideologi kita, muziklah yang menyatupadukan kita. Unity and respect is the key to success.

    Fully responsible for these words,
    zika zika 🙂

  5. zika zika says:

    Back in the day in the ‘ 80s when the
    old bands would play (old school)
    They managed O.K. They did fine
    Although they never got paid (that’s cool)
    50 cent shows, no cars we walked
    Both ways through the snow (up hill)
    That’s how it should go, but you’re too busy
    Counting your dough (each bill)

    If you want to be punk, if you want to be cool
    Don’t forget the golden rule
    Stay underground, you must stay poor
    Don’t grow up and don’t ask for more

    You live for the green, dead presidents
    Are destroying our scene (money)
    You know what I mean, you pay your rent
    By selling the dream (for me)
    No Individual Retirement Account
    Forget you and your 401K (wall street)
    I’m gonna stay as poor
    As I am today (can’t eat)

    You can’t be punk if you don’t care that dollar signs are everywhere
    It seems like everyone’s on Victory
    But I will give away all that’s mine, and we won’t make another dime
    Money changes everything, you see
    But I won’t let it change me.

    Good Clean Fun – Victory Records Sucks! (feels good to be sarcastic eh?)

  6. mosh says:

    dud, orang lain pun ade cd GFC gak.. baik ko tampal lagu ” tak mau lagi ” laaa.. :-p

  7. thee dr. says:

    There’s a difference between non-profit and anti-profit; think about it.

  8. Pijan says:

    Hc is away more than Minor Threat!
    Hc is Flipper, Negative Approach, Articles of Faith, Black Flag, Circle Jerks, 7 Seconds and the almighty Untouchables! haha
    Flex your head or you can suck Tony Victory’s dick!
    Hc is 24 Reasons! haha

  9. rizie says:

    tumpang lalu..
    pijan,banyak nye aku kena baca kau punye tulisan..hehe..takde yg panjang lg ke?ehehehe…

  10. thee dr. says:

    Not to mention the days of crossover mania from bands like D.R.I., SUICIDAL TENDENCIES, S.O.D., CRYPTIC SLAUGHTER, The CRUMBSUCKERS, GANG GREEN, R.K.L., mid-period AGNOSTIC FRONT, ATTITUDE, RUMBLE MILITIA, BLIND JUSTICE, M.O.D., A.M.Q.A., and bands that are crosover-influenced/revivalists like THROUGH SUNKEN EYES, SARJAN HASAN, 26 BEERS, RAW SEWAGE, The SPUDMONSTERS, ENSLAVED CHAOS, MUNICIPAL WASTE, FASCIST INSECT…..and many more…

  11. thee dr. says:

    I mean ‘HASSAN’ (Sorry, Man 😉

  12. Macam kenal je ayat ” 24 Reason” tu… hehehe HC As Fuck – 24 Reason 😛

  13. thee dr. says:

    24 reasons…heheh…I remember playing with them and Nuclear War…it was one of our best shows, if not thee best.

  14. shahrizal says:

    RKL kicked ass! too bad they’re gone 🙁

  15. zika zika says:

    erk dont get offended Pijan. I do know that HC is totally more than just Minor Threat. Im just naming the few, as an example 🙂 And Mosh, aku letak lyric GCF tu pun sebab lyric tu sangat sesuai dengan topik yang diperbincangkan, whether should HC go big or not.

    Thanks 🙂
    (minta maaf jika ada yang tidak sependapat dengan aku. Im just writing what was im thinking about this issues)

  16. Pijan says:

    hoi shammir! ada org lebih thrash dr kau nih! nak aku petik? hehe

  17. rizie says:

    pijan,boss kau tak marah ke kau online?

  18. rizie says:

    sorry2..aku buat ricecooker ni mcm tempat chatting pulak..skang tgh bincang psl ape ek??

    ooo hardcore eh…hehehe…k laa,blk dulu laa..bye2.

  19. McTheGang says:

    zika zika !

    i fucking respect ur opinion !

  20. epit says:

    mainstream media jahat…
    jangan kawan dengan orang jahat.

  21. moshing_machine says:

    moshing machine said hardcore is for the hardcore. not for the mainstream.

    you can play whatever show that you want to play. it your own choice.
    corporate sponsors? y do we care ?. plus playing onstage with with neo facist racist & moralist champions supremacist ? why do we care about your band & the show itself ?

    the point is

    hc go big ? band go major ? do what the hell that you wanted to do. if you think it is allright, so go on. move on embracing you hcness in the mainstream. my opinion, i dont like it and i think something is wrong. so i say fuck them. easy. you have ur own opinion. i also have my own.

    hardcore is not for everyone and everbody is not that hardcore. its ur own choice what is hc to you. anywy, if i dont like it. so fuck it. if you don’t like it just fuck it. easy.

    its everyone choice. not a group/genre choice. and i choose to be underground and obsecure. you choose to be up high in mainstream.

  22. thee dr. says:

    Well said, Moshing_Machine–you have the right attitude. One thing I would like to add tho is if those HC bands do wanna go mainstream, they have to be prepared for the possible criticism and repurcussions.

  23. su su nie nie says:

    sgguh frust sebab choke cocoi main 2 shows je(walaupun aku dpt tgk 1 tmpat aja)

  24. Salleh Gregor Samsa says:

    Blablabla. Apa pun, bagi aku, semua ni, sometimes macam useless je. Like we are all talking to the wall yang ada tampal gambar John Lennon. We are trying to get Lennon to understand everything yang kita cakap, dan harap untuk dia fikirkan, dan kemudian bincangkan. Tapi, sebab dia dinding dan dia dah mati sebagai legend, jadi, dia tak peduli.

    Going big or not, its not really the issue. Cumanya, apa yang kita buat bila kita going big. Itu je. Kalau nak main dalam show yang besar-besar, nak buat show macam show U2, tak jadi masalah sebab bagi aku, semua yang form dan main dalam sesuatu band hc/punk tu adalah pemuzik. Dan, pemuzik perlukan show untuk mereka lalakkan lagu mereka.

    Cuma, apa yang membezakan mereka dengan artis-artis yang non-hc/punk adalah (bagi aku la) mereka datang dengan social rensposibilities. Mungkin, aku sorang je yang faham dan percaya, kot.

    Bagi aku sendiri, kalau aku ada band, dan kalau aku ada peluang going big, then I am okay with that. Kenapa? Sebab I need more people to listen to every single word yang aku tulis, and I need more and more people untuk terfikirkan apa yang kita semua “perjuangkan” selama ni.

    Its something yang positive. I mean, kalau kita lakukan itu dengan “niat” dan nawaitu yang betul. Nawaitu punk.

    Tapi, for most of the time, I don’t see people trying to buat some sort of all these. I mean, dalam gig hc/punk pun, orang tak suka nak dengar/buat songs explanation. Cuma, apa yang pernah aku lihat, certain bands ada yang buat. Tapi, dalam kebanyakkan masanya, orang tak nak buat.

    Kenapa? Sebab song’s explanation isn’t that cool at all. Apa yang cool, adalah ketukan drum yang power-power, petikan gitar yang hebat-hebat, lompatan tertinggi dan pointing fingers yang paling banyak.

    That’s cool.

    Then, for me it’d be useless to have that kind of show bilamana lagu kita yang mungkin susah nak difahami, dinyanyikan beramai-ramai oleh orang yang tak faham apa yang kita nyanyi.

    Apa yang ironiknya bila lagu kita dinyanyikan beramai-ramai oleh mereka yang tak faham, dan kita pula, sebagai “tuan” punya band, tak pernah nak cuba jelaskan apa yang kita lalakkan di ata pentas tu?

    “He’ the one who like all our pretty song, but he don’t know what it means” Kurt Cobain.

    For me, nowadays, apa yang aku alami dalam scene hc/punk bukanlah lagi mengenai educate and all. Kita cuma pergi ke show, dan dengar kepada band-band yang best. Itu je. Nothing much. We are no longer care about apa yang cuba band nak sampaikan. Dan ada certain bands pula, yang don’t care anymore about apa-apa.

    “We are just playing music”

    So, for me, di dalam atau di luar HC/punk, semuanya hampir sama. HC/punk is a subculture/culture nowadays, no longer a counter culture.

    Simple, bila kita dengar lagu-lagu artis-artis radio yang membosankan yang dilimpahi dengan kuah penipuan, dengan lirik yang bodoh, lirik yang tak masuk akal, lirik yang ditulis menggunakan lutut sebagai medium berfikir. Dan, itu sebenarnya, ada di dalam lagu-lagu yang kita dengar yang kononnya dinyanyikan oleh para revolutioner, yang bangga dengan idea-idea yang mereka salin balik dari kitab suci punk. Sama je. kalau kita cakap Anuar Zain yang hensem tu tulis lagu tak guna otak, then bagi aku, sebanrnya, dalam HC/punk ni sendiri ada orang yang sama macam Anuar Zain. Tu je.

    Jadi, kita nak lari dari kemelut hidup di dalam culture yang membosankan, yang menyesakkan, yang membodohkan kita. Dan, kita jumpa HC/punk kononnya sebagai satu surga. Tapi, rupanya sama je, Cuma beza yang kita ada kalau nak dibandingkan dengan Anuar Zain, adalah cara kita berpakaian.

    Tu je. Kita dah tak peduli pasal apa-apa. Apa yang kita peduli, adalah “baju apa yang lawa nak beli ni”. Thats all.

    ***

    Bagi aku, HC/punk tu cuma relevan dalam diri kita sendiri. Itu yang terjadi sekarang. Kita dah tak senakal dulu lagi, kot.

    Sebab? Sebab sekarang ni, kita bukan lagi peluk dan balutkan idea hc/punk tu pada diri dan badan kita. Kita isikan setiap ruang dalam badan kita, dengan idea tu.

    Tapi, kita cuma memakainya. Bila kita nak, kita pakai. Bila tak nak, kita bukak. Its simple.

    All these ideas are membosankan bagi kebanyakkan orang. Isu sexism, racism, homphobia, dan apa lagi tu semua, dah membosankan. Ramai yang kata, “benda ni, 10 tahun lepas dah ada. Tak payah sibuk-sibuk”

    Kenapa 10 tahun lepas, benda ni dah ada, dan sekarang masih ada lagi?

    Sebab, most of us are too fucking ignorant. We are letting all these shits to masuk dalam HC/punk scene and make it look nothing more like a joke.

    Sebab apa 10 tahun lepas, isu ni ada dan sekarang ia ada lagi?

    Sebab most of us, tak pernah nak peduli pasal isu ni. Kita cakap, “we fight racism, we fuck sexism”. Tapi, realitinya, kebanyakkan kita masih lagi memeluk idea tu.

    Tak percaya? Tengoklah sendiri. Sexism ada kat mana-mana. Duduk di mana-mana, dengan siapa pun, kebanyakkan masanya, ia masih ada. begitu juga dengan racism, xenophobia, homophobia.

    Tapi, masih lagi kebanyakkan dari mereka nak cakap “i hate racism”. Nak pakai button “fuck sexism” sedangkan dalam diri mereka sendiri ada benda tu.

    Biasalah, kita akan jadi punk, bila kita berada dengan kawan-kawan punk je, kan? Bila di luar, kita boleh jadi seksis dan racist dan assholes.

    Sebab apa? Sebab kita semua are just having fun. Tu je. All these hc/punk things are just for fun. Its entertainment. Its a marketing tools. And its a place where e can easily jadi cool.

    Jadi, marilah kita beramai-ramai, bekerja dengan lebih kuat, supaya kita semua boleh kumpul duit, untuk beli CD, baju, seluar senam, kaset yang cool-cool.

    Kita consume sampai lebam, dan kita terus sibukkan diri kita untuk muzik dan pakaian, dan untuk memikirkan bagaimana cara nak jadi cool. Dan, terus kita lupakan apa itu HC/Punk bagi diri kita dan apa kesannya pada sekitar kita.

    Ayuh, kita bodohkan diri kita lagi. Berhenti melaan sesama sendiri dalam ni. Sebab, ended up, kita semua akan terus bodoh sebab kita tak pernah nak gunakan otak kita.

    Jadi, mari kita ramai-ramai cari sponsor, dan commercialkan gig di TV, ajak banyak-banyak clothing people, ajak RTM and sapa yang ada untuk pegi ke gig.

    And we will have our plain fun!

    Dan, jangan lupa, sila tinggalkan segala macam idea HC/Punk di rumah atau di dalam spender basah. Sebab, kita semua ni nak having fun, kan?

    “I believe that HC/punk is that thing I love to have inside every single space in my body and soul. But, unluckily, I have to leave it at home as I have to be stupid everytime, I am going out. Its a rule for punk rockers.” P.G.S

  25. Salleh Gregor Samsa says:

    By the way, * this is not a provoke statement.

  26. thee dr. says:

    Wow–I agree with you–the earliest HC/punks didn’t have a ‘buku panduan’ to go off of–they played what they felt and felt what they played–so I agree with you–people’s adherence to the U/G scene is something that is learned behavior…it happens to most of us. Some people (albeit more rarely) are ‘punk’ without knowing it. I can see your rationalization for wanting to go big if you had a chance. I personally would not mind it either–as long as it is on my own terms and not the terms dictated to me by some outsider. A lot of people like the culture surrounding punk but not the underlying principles-equality, cooperation and independence (among others). In putting out too many rules, the HC/punk scene becomes like the hierarchal system they reacted against in the first place. Everyone can do what they want–it doesn’t neccessarily mean we support them. It is an interesting paradox–the first punk bands to come out with actual LP’s were on Valentine Sound Productions-they were an indie but were a capitalist-model label who introduced thousands of people to punk (and even more to extreme metal-self included) and it’s offshoots-there’s no right or wrong–only faith in what you believe in.

  27. watai says:

    yeeaahhh….. benda-benda ni dah berlaku sejak berzaman dulu dah…
    kiter beriyer-iyer fight sexism, racism, homophobia…etc..
    tapi saper yg nak dengar yek…kiter juga yg dengar…kiter juga yg berkelahi sesama sendiri…pasal aper…pasal tak sama pendapat…hehehe
    kerajaan nak dengar ker?….tak…diorang lagi sibuk nak buat duit, korupsi,birokrasi, skandal,parti itu parti ini etc…last sekali….masuk positive tone….tolong syarikat line telefon promote product diorang…
    itulah kenyataan…. inilah perjalanan hidup… ader tempat persinggahan…
    kiter sekarang berada di dalam alam persinggahan kiter….seronok!!!
    hip hip hore !!..(cheers laa tu)

  28. moshing_machine says:

    moshing machine someday will quit punk, retire hardcore and livin large as a gangsta rap while Rollin down the street, smokin indo, sippin on gin and juice .Laid back with my mind on my money and my money on my mind

  29. thee dr. says:

    Hahahahaha!!! I love your sense of humor Moshing_Machine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  30. di-ai-wai says:

    quit punk, retire hardcore…hahaha like a government servant laaaa

  31. Pijan says:

    mcm ni pun dah kira gaduh berkelahi talak 3 ka bro?
    rilex aar..ada byk arguement baru constructive!
    selama ni kerja ikut je telunjuk2 ‘godfather’ buat hapa!
    dlm hc/punk, sepatutnya tarak sapa lebih hero, betul atau salah,
    semua up yours! oh bondage up yours! X 2
    it’s all in everybody’s hand brader!

  32. watai says:

    hehehe..berkelahi maksud tersurat, agak keras laaa…bahasa ibunda yg agak bersopan santun..berdebat..(opss..up yours how to judge it)
    so saper ‘godfather’ yg ader pengikut tu..ader ker???
    saper yg istihar ‘godfather’ tu….oooo ader ‘godfather’ rupernyer….and
    who is the slave/victim of the ‘godfather’….yeahhh…yg ini i like
    “it‚Äôs all in everybody‚Äôs hand brader!”
    hip hip hore!!

  33. moshing_machine says:

    no..no.. not goverment servant

    moshing machine wanna be a rap superstar, and live large a big house, 5 cars, you’re in charge comin’ up in the world, don’t trust no body gotta look over your shoulder constantly

  34. di-ai-wai says:

    hc/punk superstar also can, u’re talented, actually….hahaha

  35. rawkcat says:

    kesimpulannya,
    jom tunjuk sape lagi hardcore,sape lagi DIY,
    jom tunjuk kehardcore’an kita dgn playlist kita.
    sape yg nk jadi hardcore kne mention ‘minor threat’.sXe,positive,jom cyte sejarah hardcore, jom fuck kapital, jom jd pesimistik, jom 2-step at shows, jom pegi sembahyang dan hapuskan homo, jom kite kne main show kecik xleh show besar, sape yg main show besar tu mmg stupid-oldskoll-konon hardcore moron, jom duduk bawah tempurung, …jommm!

    akhir sekali dari aku,siapa rase dye punk rocker, jadi diri sendiri serta join aku masuk neraka nnti!

  36. rizie says:

    kalau bercakap tentang HC PUNK & DIY nih,tanya lah pada 10 org sekalipun,korang akan dapat 10 pendapat dan idea yang berbeza..ikut kata hati lah.senang cite.jangan terikat dan terikut..kalau diikutkan sampai kiamat pun cerita siapa lagi hardcore dan siapa lagi straight edge atau siapa lagi DIY nih takkan habis..tepuk dada tanya diri sendiri..idea dan buah fikiran manusia sekarang ni bukan constant sangat pun..semua nyer ikut peredaran zaman..aku tahu sgt lah..

    kadang,idea kita nih tak semua boleh diterima orang..kalau aku cakap ape yg aku buat ni betul,tapi pijan cakap salah,aku tak boleh nak marah2 pijan..tul tak pijan?jadi,disini,satu pengolahan idea telah berlaku..aku pun pikir balik,kenapa idea aku tak diterima pijan..pijan pun bg idea dia pulak..tapi aku pulak tak setuju,last2 sampai ke kiamat la aku ngan pijan begaduh..

    same la mcm kita sume2 dlm ni..tul tak..tp oke la..happening jugak ricecooker skang..ade la jugak topik untuk disembang2 ngan hero2 central market tu..ini semua sihat..lontarkan saja..kita tak halang…cuma yang membuat kita terhalang itu,bila sesuatu idea dan pandangan yang dilemparkan tidak disetujui oleh kita..

    less talk more rock lah..hahahaha

    kehidupan adalah milik kita..ayuh dong..

  37. ujeng says:

    batu ape?….batu nang…batu ape?…..

  38. rizie says:

    hahaha….disini sy inging melaporkang satu kejadiang berlanggor…muaahahahahahah..wakakak…

  39. weasel says:

    to hell with unity!

  40. Pijan says:

    The real enemy is outside this circle u damn man!
    pls grow up boy!

  41. simfoni6 says:

    quote bout HC.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.