Saturday, 24th March 2007: Bollok Wok Vol III Launch Party

Joe

Joe hoards and shares.

You may also like...

28 Responses

  1. rizie says:

    cik kiah oooo cik kiah…meh la kite gi gig kat KL nung…meh laa….

  2. xnizangx says:

    this gig might be colours without ink’s final show.

    this gig will celebrate freygyle’s 10 years as a band.

    killeur calculateur will play as the opening band (eventhough they’re the main guest band)…because one member (zamir i think) have work elsewhere after that.

    so do come early.

  3. rizie says:

    kalau nak layan punk rock…
    dtg la..byk band punk rock nih..

  4. brayok says:

    from;scm at myspace hye brayok!
    aku zeezam.aku ada tgk persembahan korg kat gig bollok wok sabtu lepas.tujuan aku anta msg ni sbb aku ada sedikit kemusykilan dan memerlukan penjelasan drpd korg sndiri.apakah band korg mempromote perkauman dan homophobic?sbb hari tu vokalis korg jerit “FUCK YAHUDI!”. dan slh sorg kwn aku yg ada kat depan stage time set freygyle jerit “FUCK GAY!” time band tu bagi penjelasan ttg lagu diorg yg anti-homophobic.penjelasan drpd pihak korg amat aku hargai dan aku tunggu.sekian.thnx 🙂

    untuk pengetahuan hang yg cakap tu shamir bassist aku dan aku mintak maaf sbb kadang2 kita bercakap atas dasar keegoan,cakap tak berlapik,sedih dan mcm2 perasaan itu pendapat aku ‘FUCK GAY’ shamir dia tak suka gay bkn dia nk fuck jubor gay tak salah kot tapi kalo salah tolong tegur… fuck yahudi tu bagi aku itu atas dasar kebencian terhadap keganasan yg di lakukan rejim zionis dan masyarakat yahudi kepada umat islam di palestin… dan bkn saja keganasan pada umat islam tapi keganasan oleh mana2 pihak terhadap umat manusia… tapi ada juga yahudi baik
    rudy

  5. syamil_brayok says:

    a’kum..wau… aku hebat diperkatakan… pasai fuck yahudi dan fuck gay…
    hahaha… bagi aku aku mmg fuck yahudi sbb keganasan…. mmg ade yahudi baik,,, tapi btul ker??? cuba bayangkan, diaorg sanggup pasang strategi selama 10tahun… buat2 baik beberape tahun… boleh caye?? pasai gay aku bkn fuck semua, aku pon ade kawan yg lembut2…. tapi tak sampai jadi gay yg main ponggong… itu pendapat aku,,, so masing2 ade pendapat masing2… korang kena dengar gak ape pendapat aku…. so kalau korang rase tak btul terpulang,, dan boleh tegur aku… aku tak kisah… kesilapan membuatkan aku lebih bnyk pengalaman….

  6. Joe Kidd says:

    terima kasih syamil & rudy for sharing your views on “gays” and “yahudi”. Saya cukup appreciate the honesty, but of course itu tidak bermakna saya bersetuju. Malah saya cukup kecewa.

    Bagi saya, ini adalah satu lagi contoh kegagalan punk rock untuk mencetus pembukaan minda-minda yang terkongkong oleh sentimen dan batasan dinding bangsa dan keugamaan, dimana kerap kali kelainan atau perbedaan diantara kita digunakan sebagai asas untuk mengapikan kebencian.

    Dan seperti biasa, kebencian ini dihala-tujukan kepada sesuatu suku-kaum atau sesuatu pekumpulan secara “menyeluruh” (generalisation).

    Setiap individu mempunyai hak masing masing untuk memrumuskan pelbagai pendapat masing-masing, itu sememangnya termaktub, tetapi saya lebih menghormati rumusan-rumusan yang telah diperkayakan dengan penimbaan pengetahuan dan kepahaman tegal tentang subjek-subjek yang diperdebatkan; terutama penimbaan yang berpendekatan neutral. Simply, sebelum bukak mulut, pikir dulu panjang-panjang.

  7. brayok says:

    kami ingin memperbetulkan pendapat syamil di atas dan PUNK ROCK TIDAK SEHARUSNYA BERSIFAT BEGINI.

    kami brayok ingin meminta maaf di atas keterlanjuran kata2 kami di bollok wok launcing gig 24mac di pauls place.
    kami bukan bermaksud untuk bersifat homophobic dan bersifat perkauman,mungkin kenyataan di gig ari tu keluar daripada sifat cakap lepas kami tanpa sedar dan sifat benci kepada keganasan.bukan membenci bangsa mereka(bukan semua yahudi jahat) tetapi lebih kepada membenci sifat ganas zionis.dan juga kami tak patut fuck gay sbb dia org pun di dlm minoriti seperti minoriti punk/hc.isu ni sangat sensitif sebenarnye harap korang semua dapat memaafkan kami kerana kami masih baru dalam scene dan perlu di tunjuk ajar.
    bagi aku statement ni amat penting kerana ia akan membabitkan kami dan label yg akan meriliskan kitaorang punye ep.
    akhir sekali kami berharap korang smua dpt memaafkan kami kerana isu ni akan menjejaskan kami dan juga Syamil,syamil harus difahamkan lagi tentang perkara¬? yg x dijangkakan ini.
    rudy brayok

  8. xnizangx says:

    same stories rotating.

    bg aku, mereka2 ni masih amat baru dalam scene dan tak boleh disalahkan 100%. mungkin tiadanya sumber2 ilmu hc/punk dlm scene skrg (zine dah takde) yg menyebabkan bende ni berulang dan akan terus berulang. kalau tgk dlm thn 2000, isu-isu tersebut amat sensitif tapi majoriti “bdk scene” tahu akan hal-hal sebegini. skrg, ramai (budak2 uhuh baru) yg tidak tahu akan perkara2 sebegini.

    kalau masih banyak zine pun, siapa yg nak tulis/baca isu-isu diatas? semestinya pembaca akan menganggap hal2 di atas isu lapuk.

    jadi, bagaimana tu???

    zeezam ckp kat aku…kita tulis jugak isu2 ini pastu tulis (nota: column ini untuk mereka2 yang masih belum tahu/keliru ttg isu2 ini).

    aku bagi pihak penganjur gig juga ingin meminta maaf kepada sesiapa yang terasa hati di gig tersebut. cem, alind, alak, freygyle dan semualah yang tahu akan hal ini.

    harap isu ini tidak diperbesar2kan sampai satu dunia boikot brayok. mereka masih amat2 baru dalam scene hc/punk dan wajar diberi peluang untuk belajar. kita semua belajar dari kesilapan.

    tiada siapa pun yang mula dengar nofx/minor threat/crass dan terus memperoleh segala ilmu/ism/politik hc/punk.

    sekian.

  9. Joe Kidd says:

    “It’s common-sense my dear Watson,” says Sherlock Holmes stroking his chin, puffing away while looking out of the window into the vast skies of the bay.

  10. anock mearan says:

    bukan salah ibu mengandung..salah mata yg sudah mengantuk ni…

  11. hakko pata timur says:

    dok rok cetong set trg..wak malu jer….joe kid kena bagi induction dulu sebelum main gig kat k.l nie….ke guane?…kasi basuh dulu skit

  12. syamil_brayok says:

    a’kum… aku syamil brayok… aku nak mintak maaf sebab kes kat paul place ari tue… aku ader fuck yahudi, aku maksudkan aku benci askar2 dan pemimpin2 zionist yg kejam.. tapi bukan seluruh bangsa yahudi… sepatutnye aku ckp yahudi jahat.. pastu aku ade fuck gay mase freygyle main… so aku betul2 mintak maaf,,, aku pegang pade pendirian aku je… lepas aku bincang ngan band2 aku, pastu band2 lain tegur aku… baru aku tau yg , golongan homosexual juga ada hak untk hidup cara mereka.. aku dah racism… pasal benda ni, aku harap korang semua maafkan aku,,, aku baru lagi… kesilapan tak lari dari manusia…aku anggap semua ni pengalaman aku… aku betul2 dah sedar… sorry… -syamil brayok-

  13. ajk surau taman desa says:

    berat nanang set tranung … tu lah .. org suruh baca zine mung gie baca majalah aksi … beressssss – heliza af5 ha ha ha

  14. rizie says:

    dok rok cetong ke?

  15. rizie says:

    contoh :

    “aku ade sorang kawan.mau buat band punk!.mau pegi gig.mau beli stuff d.i.y.mau pakai baju2 band yg d.i.y.mau bace zine.knowledge start from zero.cume tahu band MTV je.kalau boleh mau tahu psl band2 d.i.y.senang cite,mau daftar jadi ahli underground la.mau jd aktivis pun ye jugak…”

    tp sayang.ramai tak support.kawan-kawan lain semua kutuk.knowledge pun kurang.last2 jd mat rempit.

    cite kat ats psl budak kampung aku.

    aku terfikir :
    kalau la kite tak support each other,mmg susah kan?
    hurmm..takpe la..nak buat mcm mane.dah terlepas cakap.orang kate,terlajak perahu,boleh diundur.terlajak kate..hurmm.jd perbualan orang ramai la jwbnyer.syammil,sabar.jgn patah semangat.belajar dari kesilapan.

    go go chaiyok brayok..

  16. emy says:

    shut up!!life goes on…k?

  17. ajk surau taman desa says:

    biasa lah rizie … aku sejak 1998 lagi aku jadi buah mulut org … still ada sampai 2007 .. tak terlintas nak jadi mat rempit .. siap kena pukul pun .. tak jadi mat rempit jugak … jgn asyik salahkan sekeliling / senario .. ikan di laut tak masim pung … sendiri mau ingat braderrrr ….

  18. rizie says:

    btul tu encik syukree..hehehe..waa..jd ajk surau ke skang?
    ekekeke..aku skang tgh layan lagu propaghandi.tajuk die – Homophobes Are Just Mad Cuz They Cant Get Laid..try la donlok…best ni..:-p

  19. ajk surau taman desa says:

    nick ni ada maksud tersirat … try mung carik/ mung siasat .. bakpe aku guna nick ni .. ada kena mengena dengan bebudak scene ni .. serius tak de kena mengena dengan agama .. aku surau lama doh dok gi .. time jumaat je gi sejid

  20. ahmad zahid says:

    yahudi issue;
    -aku nk ckp skit jek. adakah sesuatu kaum itu wujud utk dibenci? tak kira la Tuhan ke setan ke. apsal dlm dunia byk kaum? sendiri mau pikir. lagi satu, psl brayok ni, bg chance la. diorg muda lagi. learning process. we were all stupid motherfuckers before.even now we have seen the light, but we are still learning, eh?
    i personally know the band, they are decent people la. nak kecoh2 kt sini watpe? pi la tegur band tu.

    gay issue;
    masa freygyle on stage aritu diorg ada ckp psl homophobic blabla.aku ngaku aku ada buat kecoh gak.. aku dok jerit ‘ yea yea yea’. tak sedar apa pun msg yg nk disampaikan. masa aku dok sibuk yeah tu aku tak sedar diorg tgh ckp psl homophobic. lepas aku sedar tu aku jadi potong jap, bukan sebab apa yg aku merepek, tp reaction certain yg tepu sgt nih. God n frens know who i am. rasanya benda ni da jd sgt common sense la, sendiri bole pikir.

    p/s.. ni saja nk buat terer skit. gay ni benda besa dah. dulu org kata gay ni sakit mental. tapi satu ari nnti camna plak kalo sumbang mahram jadi normal? cth; ko yg baca ni kongkek mak ko, will others accept it as normal? freedom eh? for now aku tak bley terima. ntah kot nnti da jadi trend or norms aku terima kot. nk buat camna, org tu dok nampak mak dia la hottest milf! punya psl dia la kan? 🙂 betui ka?
    PUNK ROCK IS ABOUT FREEDOM.BUT WHERE DO YOU DRAW THE LINES?
    sori lari topic. dont bother asking me.i’ll not answer any of your questions. boycott me! (hangpa mmg camtu pun)

  21. ahmad zahid says:

    p/s.. aku saja perangat jek. aku tau angpa kuat melenting! aku rilek jek. punkrock serious sgt pun bosan la.

  22. ahmad zahid says:

    but on top of all these, do you punk/hc people realise we’ve got bigger crisis around the world? isu tempatan yg sorang dua dok potpetpotpet cam yahudi n gay ni nnti reda sendiri jek. human civilisation..education. 10 yrs ago we were debating the same issues. we are facing bigger crisis now. kalo korang tak sedar apa bigger crisis tu, tatau nk kata apa dah la.

    the morale here, lets talk things that matter to us. you guys are still talking (termasuk la aku yg bodoh ni) issue yg takde affect daily lives pun. ‘playing old records when the worlds go wrong’.

    yang benar,
    zahid ckp jek pandai (fuck me..)

  23. xnizangx says:

    lepas ni bdk2 punk/hc takleh ckp “fuck polis” lagi. walaupun ramai polis yg jahat mcm setan. tp ade jugak polis yg baik. mcm rudy brayok ni. kan? haha.

    sape ckp “fuck polis” lg, kite pakat boikot ramai2.

    ps: tgk video2 kekejaman polis kat malaysia. kat youtube. pastu korang mesti ckp “fuck polis!!”

  24. brayok says:

    aku jadi polis sbb keluarga aku miskin,aku tak makan rasuah sbb aku nk jadi punk,aku jadi punk bukan pasal orang kampung aku rama punk,AKU SAYANG PUNK TAK KIRA APA LATAR BELAKANG AKU!!!!

  25. ahmad zahid says:

    cayalah rudy.. nasib baik aku tak main dgn korang aritu, kalo tak dgn aku skali kena.. hahhaha. melawak jek..

    p/s.. hm 🙂

  26. hakko pata timur says:

    kesimpulannyer mu tau dok mender?….wak abih pitih jer gi mari gi mari…jamming seminggu main gig dok sapa stengoh jam, buleh lapang rial organiser bagi…..bak kate syukree “cabuk spek, pakak bahang rama2..”

    p/s: spek yg dimaksudkan disini adalah spek syukree yer…hahaha sipang duit buat beli majalah ‘aksi’ lagi bagus…. idup heliza

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.