Namewee: NegaraKuKu – Revisited

Joe

Joe hoards and shares.

You may also like...

93 Responses

  1. palie zowee says:

    erm.. i dunno whether i can agree with it or not..
    coz i am a bumiputera melayu..
    i graduated as malay student with scholar from MARA (gov)..
    erm..
    nmpk mcm xadil..
    tp nk bt cmna .. aku dpt bntuan krajaan utk blaja ditempt sgt mhl yuran belanjanye..
    both my parent were govermenr servent..
    so..
    as conclusion.. the rapper sucks!!!!..
    and selfish..
    ahhahah..
    think about k..
    want to stay here or in ur mainland..
    hahaha.. sure herenye..
    coz u all kaye kt sini..
    graduate pun xgune gak.. sbb susah nk dpt keje coz semua company.. “kaum” die je punye..
    hahaha..

  2. Joe Kidd says:

    “think about k”?

    hah! saya anjurkan kamu Palie mentelaah apa makna “think” tu dalam-dalam dulu ye. sebagai sorang “graduate” tentu Palie tahu macamana kan? Kalau tak tau jugak, jangankan company “kaum dia je punye”, company kaum awak yang punya pun tak nak ambik hang kerja!

    Satu lagi, sebahagian besar duit-duit yang kerajaan pakai untuk menganjur “graduate-graduate” kosong macam kamu ni datang nya dari mereka (persendirian, company-company etc.) yang membayar cukai pendapatan mereka untuk dana negara. Betul tak betul, Palie?

    Tapi siapa mereka yang terselit dibelakang tabir tu? Siapa yang baik hati bagi duit kat kerajaan untuk diagihkan kepada kamu anak orang gomen yang ingin “graduate” sebagai seorang “pekerja” yang berjaya?

    Sebahagian besarnya orang-orang yang “kaum dia” la jugak boss. Hang ingat melayu ramai yang bayar cukai? “Think” again!

    Jadi. nak arah kat mana kemarahan kamu tu boss? Macam kamu cakap la, “think about k”?

  3. menyampah says:

    apa la sgt bantuan KERAjaan tu? bantuan susu basi? PTPTN? itu dah kira berniaga dgn student dgn interestnya etc. dengan AKUJANJI yg memandulkan student2 kita dari bersuara. sehingga terhasil graduan seperti saudara palie zowee yg berpemikiran sempit lagi racist. kalu anda susah untuk mendapat kerja, cuba lagi, tapi janganlah salahkan kaum lain. tepuk dada tanya akal.

  4. kandos says:

    aku melayu tp aku tk nafikan realiti. Berdasarkan translasi rap tuh, aku rasa apa yg dia ckpkan semuanya realiti. Bukan cerita yg direka2. Kenapa susah sgt kita nk admit yg kita nie mengamalkan system yg berasaskan perkauman?

    Sedara palie, kau patut bersyukur pasal dpt sponsor MARA. Aku pon sama. Tapi kau tau tak ramai lagi bdak2 miskin yang tk dpt scholarship, tk kiralah melayu ker cina ker india ker. Aku ada kenal sorang kawan sekolah rendah aku, he was a really smart guy back in school. Bapak dia jual mee, tapi anak dia tk dpt scholarship pon nk sambung blajar. Padahal, beribu2 lagi org lain yg tk lah sepandai mana (no offense, im also one of them) tapi boleh dpt scholarship. Adil ke begini?

  5. myo says:

    lagu notbad.
    tapi morning call tu sensitif juge.

    but its ok,kite smua ade hak nak befikir,nk luah perasaan.
    pis pis.

  6. Nox says:

    Susah dapat kerja pasal result suck kot? Tak payah mengata orang tengok diri sendiri dulu

  7. Nobeat says:

    Scholarsip diberi semata mata untuk menjadikan kamu sebagai salah seorang pekerjanya satu hari nanti. Kamu akan terhutang budi. Tapi realitinya, wang yang diberi hanya untuk kamu bekerja dengan mereka sahaja. Jadi kudos utk the rapper.

    f*&k your pride!!!!-Betercore

  8. xahmadsafuanx says:

    xsemua bumiputra dapat scholarsipp dah negara ni majoriti melayu sebab tu la, dan xsemua bangsa laen sibok memanjang.Semua ade kekurangan dan kelebihan baru la cukup kekurangan dan kelebihan itu.Barulah dunia berwarna warni.
    peace noW!

  9. verykurangajar says:

    en palie, read this pls :

    http://en.wikipedia.org/wiki/Bumiputra and read the discussion
    page too..but i doubt that you will read any..n i still wonder how someone as stupid as u get to read ricecooker..
    probably because u watched that show “alternatif” on tv3 a few
    yrs back..
    probably that explains the lack of quality comments here..

  10. katemosssucks says:

    i dont believe in scholarships. fullstop. it’s like, u ask them for help but in the end you have to pay them back. it’s really fucked up. konon nak bangkitkan negara lah orang melayu lah inilah itulah blah blah blah. and memang betul cakap kandos tu. yang dpt scholarship kengkadang budak budak yang tak layak nk dpt scholarship. hmf.

    and you know, i’m not saying this to make myself look good or whatever but my dad, he comes from a poor family and since now we’ve become like somehow wealthy he’s been helping alot of kids that are smart but arent given the chance to study because they dont have money and shit. and because of that, atleast they dont have to pay back anything. hmmmmm. and one day, when i become successful, i’d do the same. yelah, orang selalu kata yg kalau kita nk tolong orang kita kena tlg dgn ikhlas kannnnnnn 🙂 🙂 🙂

    ok. whatever. bye

  11. civil_disorder_dude says:

    I SENSE DANGER WILL ROBINSON DANGER!!!!….. XP

  12. roe! says:

    and excuse me for saying this but wtfh do you (palie) mean by “graduate pun xgune gak.. sbb susah nk dpt keje coz semua company.. ‚Äúkaum‚Äù die je punye..”??

    eh hello, bapak aku elok je dpt keje dari “kaum” yang ko maksudkan tu? if you have the attitude, u’d get the job. mmg graduate tkde guna sbb kalau tkde ATTITUDE yang betul siapa nk terima keje? my dad never went to uni cause he was in the military by the age of 18 and after he retired, he got a job from the company that he’s now in (cause my dad’s really good with aeroplanes and he’s good in bussiness EVENTHOUGH he didnt graduate) and now he’s successful. the main point is, he worked tripple hard in wanting to be what he is now 🙂 and thank god for that.

    and y’know what, the reason why most malay man end up really fucked up is because they’re attitudes are mostly like YOU (palie). ok not all lah but mostly lah. ok i’m not saying it’s just the malay guys. i mean if you’re living in america or any other country it’s still going to be the same cause in the end manusia memang macam tu. kannnnnnnnnnnnnnnnnn

    entahlah. that negarakuku guy tak bersalah (and everyone knows that anyway or maybe not but whatever, to me he’s innocent. fullstop). he’s just trying to say what’s on his mind but i guess it kinda got to the wrong people??? so shame on you (palie) for giving that kind of statement! hmf!

    sorry if i’m like crapping. i’m just typing whatever that’s on my mind. heh

  13. ne@r says:

    aku dpt ptptn,tapi selalu kena sekat sbb pointer rendah..rilek laa, riba tuuuu. jgn salahkan org melayu..kalau malaysia ditadbir kerajaan cina, sama je…aku studi uia..ramai je orang cina..rilek laa. tapi bab azan subuh aku marah.. jgn cakap sembarangan beb.. aku lalu depan kedai2 cina bau benda apatah yang kuat tu aku tak bising pun.. respekla sket.. bab polis aku no komen..korang pon lagi suka kalau kena bayar rm 50 on site dari bayar rm 250 kat balai polis…pendek citer jgn langgar undang2..dia x mintak, kita tak bagi..kan senang.sijil gulung2 buat apa?kipaas kat muka interviuwee?(?) rilek laa..orang yang kaya2 mana keja ngn orang lain..g la tanam cili.. kan kaya nanti..rilek laa. jgn cepat melatah.anjing menyalak gunung tak kan kemana..tapi bising gak laa..ramai orang dengar pastu rasa marah..jgn hina lagu negaraku walau bendera kita 90% sama ngn amirika.rilek laa..itu yang kita ada..itu yang kita perjuangkan.. itu asal usulku..Allah tuhanku,islam agamaku, muhammad nabiku,malaysia negaraku,melayu bangsaku…manusia spesiesku…..peace bro..

    amerika=umrika(arab)=KETUA KAMU= damn

  14. John Hafiz says:

    Tak salah kalau kita cuba mendengar dan berfikir apa yang lagu ni cuba sampaikan.mungkin kita yang di dalam ‘comfort zone’ ini tak rasa apa yang cuba disampaikan.Ini adalah luahan hati orang yang tertindas oleh ketidakadilan sistem negara kita yang terlalu membela Melayu.

    Malaysia bukan kita(Melayu) punya.Ini tanah yang kita sama-sama bangunkan.Bukan salah orang lain jika kita tak dapat berniaga juta-juta.Bukan salah orang lain kalau tak dapat kerja.Kalau nak, usaha lah.Kalau ada kualiti, tak siapa boleh tolak.

  15. Ekspres Rakyat says:

    Aku suka Negaraku versi Namewee, lebih daripada versi ntv7 yang Hazami, Syafinaz etcs nyanyi ramai2 tu. Aku nak dengar apa kata Mohamad Aziz ( BN – Seri Gading ). Jangan diminta campak ke laut macam yang Hattan kena sudahlah…

  16. arscenic says:

    bila aku tulis ni mamat namewee ni dah mintak maaf secara terbuka. Dia kata dia naif. Dia tak tau apa yang dia buat tu boleh jadi serius macam ni.Aku dengar gelak je. Takkan la sebangang itu oopss, senaif itu cara dia beri alasan untuk menyelamatkan tengkuk dia dari kesilapan bodoh mempersendakan lagu kebangsaan. Aku tak peduli sangat kalau dia hentam polis…aku pun selalu buat, hentam sistem yang dia rasa mengdiskriminasikan kaum dia. benda betul. dengar je la dia complaint.TAPI BAB PERLI AZAN…ni SENSITIF.Bangsa dan kaum isu lain…Agama isu yang lain…

  17. They Call Me Kafir^SkyWaLker of The BLocK! says:

    wahaha..damn!!
    Liberated My Black Ass!

  18. Dude says:

    Hahahaha…
    good job namawee…
    lain2 oke..
    tapi bab azan tu, kureng manis laa..
    hehehe…

    bendera = ciplak dari bendera ameriKKKa
    negaraku = ciplak dari lagu terang bulan/mamulanmoon

    kerajaan malaysia(l) mmg tak tau malu… bila org ubah lagu negaraku, dia marah… tapi tak sedar yang diaorang dah ubah suai lagu orang lain utk buat lagu kebangsaan sendiri.. uhh…:(

    no matter we’re malay, indian, chinesse, nigger, jew, caucasian, red indian, arab, mongolian, white, blue, orange, chocolate, etcetcetc…. we’re all human… we breath the same air… we walk on the same earth…

    p/s: pinjaman dari kerajaan (ptptn, Mara, etcetc) sebenarnya tak ubah macam pinjam duit dari ah long…

  19. ZAiDi says:

    fuck you Wee…
    that’s freedom of speech asshole!

  20. pika says:

    first of all,i think both palie zowee and Namawee are racist. they shouldnt be making offensive racial and relegious statements like that.

    “Lima pagi ada morning call panggil aku bangun
    Kadang kala beberapa buah nyanyi bersama-sama
    Bila dengar bagaikan nyanyi lagu cinta
    Suara berputar-putar macam nyanyi R&B
    Kadang kala mereka nyanyi sampai suara lari (dari pitching)
    Kadang kala mereka nyanyi sampai suara serak
    Ada yang suara macam ayam jantan
    Tapi bangun lebih awal daripada ayam jantan”

    “graduate pun xgune gak.. sbb susah nk dpt keje coz semua company.. ‚Äúkaum‚Äù die je punye..”

    However,if I were to put myself in his shoes, i too, would be fucked up with the system that clearly oppresess me and my rights.While i had the chance to further my studies in IPTA, all of my non-bumiputra friends had to pay twice or more for thier education despite the fact that we did equally well in our studies. not to mention other racial-based systems practiced by our government.

    and i think, the government is to be blamed for Namawee’s act.given the chance that he had equal opportunity in this country, such hatred wouldnt exist.

    and yeah, i think the police sucks too.

  21. xLaNx says:

    Very creative and expressive, yeah he looks so damn ‘cool’ in the video, and whats that about strumming his guitar on the streets, I hear no guitar in his music and can he even play one?
    Namewee has his rights to express his opinions of the Malaysian Government, quite true but a little tad racist won’t you say? Corruption runs deep in the government, but its not all done by bumiputras.
    Each and every race has its ups and downs, but as a multicultural country we should try and live in harmony. No matter what color we are, we all bleed the same. He should’ve given it a more deeper thought instead of carelessly posting it online, this kind of racial issue can become very messy. Which I hope won’t happen.

    I love my country, but I hate the government.

  22. kie says:

    cool song..tp, jgn naikkan isu keagamaan..bahaya woooo..kenapa malaysia x mcm amerika..bebas je nk ckp apa psl kerajaan..bosan…aku benci politik

  23. ekspres rakyat says:

    bagi aku, apa yang namewee buat itu adalah artwork, persepsi dia terhadap surrounding yang melatarbelakangi kehidupan dia, yang kemudian dikonstruk menjadi karya. macam filem sepet dan gubra yang penayangannya ditentang keras oleh pemuda pas dan juga pemuda umno. selepas lebih 20 tahun dicengkam kebebasan, nampaknya ada sedikit keberanian untuk mengekspresi rasa2, seperti marah, cemburu, sakit hati etc. mungkin permulaannya kali ini agak kasar. tapi tak mengapa, saya akan terus menunggu untuk kesinambungan yang lebih signifikan.

  24. anak warna says:

    kepada sesiapa saja.
    teruskan meluah dan berkarya.

  25. anak warna says:

    aku sedih dgn komen2 dan response dari rakyat malaysia pelbagai di youtube.ada yang bergaduh,menghina,mencaci,mengutuk.

    dengan penghasilan karya,pasti ada criticism.
    criticism biar constructive.
    bukan conflicting.

    peace.

  26. arscenic says:

    Aku rasis.Aku mengaku aku rasis.Dan ini komen aku yang rasis.oh ya…aku juga melayu ultra.Chauvinist Melayu.Tapi aku tak bencikan cina.Malahan aku pernah ada seorang girl friend berbangsa cina.Walau dia tak basuh berak dengan air,tapi ok je…bersih je aku tengok,tak mengganggu pelayaran aku bersamanya pun hehehe.

    (baca komen aku dan jangan cuba-cuba anjurkan teori Sarasin bersaudara yang tak boleh pakai tu kat aku.)

    Aku tidak percaya kepada bangsa cina.Bagi aku bangsa cina adalah bangsa yang hanya tahu mencari keuntungan tanpa ada perasaan setia pada mana-mana negara yang mereka tumpangi ( ini adalah penyataan individu dan jujur aku,tidak ada kena mengena dengan melayu yang lain).Aku bercakap atas dasar apa???ok tengok sejarah.

    Bangsa Cina sudah ada di Tanah Melayu semenjak zaman empayar Melaka lagi (ok,ini semua orang dah tau).Selain dari rombongan Hang Li Po,cina-cina ni datang untuk berdagang serta berniaga.Mencari keuntungan di Melaka.Kerana kemakmuran dan keamanan Melaka, mereka telah menetap dan berlindung di Melaka.Warga asing ini telah bersumpah dan berjanji setia dengan kerajaan Melaka(atau lebih tepat lagi dengan Sultan Melaka).Namun,sewaktu Alburque laknattullah membakar melaka.Sejarah ada bukti para pedagang dan orang asing yang menetap di Melaka tidak terlibat langsung dalam mempertahankan Melaka malahan ada yang membantu musuh dengan menjadi perisik kepada Portugis.Selepas Melaka ditawan.Ramai Melayu yang dibunuh dan dirogol.Orang-orang asing yang menetap di Melaka yang telah membantu portugis telah mendapat layanan yang baik dari pihak portugis.Setelah misi penjajahan selesai orang-orang cina dan keling dibenarkan berniaga seperti biasa semula.Dan dengan ini,mereka telah setia pula kepada Portugis.

    kemudiannya,gerombolan orang-orang cina berduyun-duyun datang ke Tanah Melayu untuk melombong bijih timah.Cina-cina ini pada awalnya setia dan patuh kepada pembesar Melayu iaitu owner lombong-lombong tempat mereka cari makan dan meneruskan kehidupan.Tetapi apabila mereka sudah semakin ramai,semakin kuat,ada kongsi,mereka telah berpaling tadah dan tidak dapat dikawal.Kesetiaan para pelombong Cina ini hanya kepada ketua-ketua Kongsi Gelap mereka.Pembesar kehilangan kawalan dan terpaksa patuh pula kepada mereka.Kongsi-kongsi ini pula mempunyai pengaruh yang kuat terhadap penjajah Inggeris.Mereka memang tidak hormat kepada orang Melayu.

    Apabila,Jepun menyerang Tanah Melayu.Cina-cina telah masuk hutan.naik bukit.Berperang dengan Jepun.Kenapa mereka berperang dengan Jepun???sebab bangsa cina tidak boleh berbaik-baik dengan Jepun.Jepun pada waktu itu amat anti dan benci kepada cina.Kalau bangsa Cina boleh bekerjasama dengan Jepun aku yakin mereka tidak akan berperang dan meyambut kedatangan jepun dengan gembira.Janji bisnes mereka tidak terganggu dan mereka boleh buat keuntungan.Oleh kerana cina benci Jepun,dan Jepun benci Cina.Cina tiada pilihan terpaksa berperang.Kalau tak berperang pun mereka tersiksa juga.Bagi aku,dalam banyak-banyak penjajah,Jepun yang paling ok.Sekurang-kurangnya Jepun mengiktiraf Melayu sebagai bangsa tuan tanah.Masa tu Melayu tiada pilihan,nak tak nak, kena kerja dengan kerajaan Jepun.so ada yang jadi Kempeitai dan ada yang kerja dengan Gomen jepun.Boestamam pun bekerja dengan Jepun masa tu.Cina bengang melayu mendapat layanan istimewa dari jepun.Dan memang amat-amat bencikan kempeitai melayu dan sesiapa sahaja melayu yang baik dengan Jepun.Suka aku jelaskan di sini bahawa,cina berperang dengan Jepun bukan untuk membebaskan Tanah Melayu dari Jepun,tapi disebabkan terpaksa kerana mereka dibenci oleh Jepun.

    Selepas Jepun tewas.Mereka telah turun bukit dan keluar dari hutan.Berjaya menguasai Tanah Melayu selama 14 hari.Yeah…mereka
    dengan coolnya membunuh melayu-melayu yang berkerja dengan Jepun.Selain itu mereka juga ingin menubuhkan sebuah kerajaan Republik Komunis yang berkiblatkan China.Tapi malangnya,Tuan Inggeris sempat sampai dan memusnahkan impian laknat mereka.Ok pada melayu-melayu punk rock yang kononnya tidak perkauman sekalian.Bayangkan negara kamu ini diperintah oleh kaum pendatang.Juga hidup dalam sistem ekonomi komunis yang terbukti telah gagal dan runtuh ideologinya itu.Budaya kamu dihancurkan.Kamu dikulturkan.Apa perasaan kamu???tak de apa-apa?yeah kamu memang seorang straight edge yang progressive.

    13 Mei.Cina telah berarak beramai-ramai.mengangkat sepanduk ‘MELAYU BALIK HUTAN’.Perkauman menyala-nyala.Mereka melaungkan slogan-slogan anti Melayu.Mereka benci Melayu.Mereka tidak peduli lagi.Orang melayu yang bodoh dan malas mesti balik hutan.(aku tak peduli pada mana-mana teori penyebab rusuhan kaum ini,yang pasti cina telah kurang ajar,atas apa sebab apa sekalipun,tindakan mengangkat sepanduk sedemikian adalah tidak wajar )dan seharusnya 13 mei yang menyebabkan seratus tiga puluh lebih(angka yang tepat aku sudah lupa,136 ke 137???)nyawa melayang tidak dapat dielakkan.Melayang sia-sia.

    Dari sejarah-sejarah ni.adakah aku akan bertolak ansur untuk memberikan hak yang sama kepada orang-orang cina.Jawapan aku no way!!!!!Tengoklah apa yang berlaku di singapura.Sebuah negara yang diperintah oleh Immigrant Cina.Adakah Melayu mendapat hak yang sewajarnya di sana???kalau Malaysia memberi hak yang sama kepada cina,aku pasti Malaysia juga akan menajadi seperti Singapura.Lee Kuan Yew tu adil ke kat orang Melayu????sama je,kalau cina berkuasa pun dia akan menjaga hegemoni dia.

    Sudah cukup baiklah cina-cina di Malaysia boleh guna nama Cina dan bercakap dalam bahasa mandarin dan ada sekolah jenis kebangsaaan cina dan ada seorang ketua menteri cina dan berbagai lagi hak-hak kamu yang tidak dirampas seperti saudara-saudara kamu di Indonesia dan Thailand.

    dan kamu semua(cina-cina) tidak berterima kasih,tidak patriotik,tidak rasa bersyukur.Tengok sahajaalah jumlah kaum cina dalam pasukan tentera???mereka tidak mahu mati memeprtahankan Malaysia ni. Mereka lebih suka buat untung halal haram belakang kira.Buat bisnes sah haram belakang kira.Jual VCD cetak rompak.Import Ecstasy.Join Triad.Satu bisnes sah di sisi undang-undang,10 lagi bisnes haram. Yang pandai-pandai benci kerajaan.Benci negara.Kutuk Lagu negaraku.Kutuk Melayu.Kutuk Islam.

    sedar tak Namewee tu rasis(macam aku),Kutuk islam.kepala hotak ko dia buat lagu seni…Dia buat lagu dengan niat la bangang!!niat jahat!!otak melayu kau letak kat mana hah???tempurung lutut???Dia kutuk kau la melayu,dia kutuk agama kau,apa yang kau nak pertahankan dia lagi?Supaya kau sama dengan Hishamuddin Rais???supaya kau nampak cool dalam blog rice cooker ni???kau tau tak kau tengah jilat bontot tak basuh namewee sambil kau ludah kat langit???

    ok,aku dah tulis panjang sangat dah.Aku tegaskan disini.Aku mungkin rasis.Tapi aku tak bencikan cina.Aku berkawan dengan bangsa lain.walau aku rasis aku bukan umno.bukan pas.Aku menulis ni pun sebab kamu semua percaya pada kebebasan bersuara.So aku suarakan pendapat aku.Aku percaya melayu,cina dan India perlu bersatu padu dan hidup dalam aman dan harmoni tapi jangan pertikaikan hak orang melayu.Kami(melayu)bukan malas,momokan malas tu adalah dakyah Inggeris.Kami deserve hak istimewa kami sebagai bumiputera,bukan melayu sahaja yang dapat taraf itu,Orang asal,bumis sarawak dan bumis sabah pun dapat taraf tersebut.Kenapa hanya serang kami(melayu).

    Kalau hendak tuduh melayu adalah immigrant dari Indonesia.Tolong setkan dalam kepala bahawa Indonesia,Tanah Melayu,Singapura,Selatan Thailand,Brunei dan filipina adalah di dalam gugusan Kepulauan Melayu.Archipelago ini adalah milik melayu.sebelum ia dipecah-pecahkan menjadi berlainan negara.Asal kaumnya adalah sama dan serumpun iaitu Melayu.Bahasa yang paling ramai penutur pun adalah Bahasa Melayu.Melayu.Melayu dan Melayu.

    Kalau kamu duduk di negara asal nenek moyang kamu sudah pasti kamu akan berfikiran seperti aku.Setiap kita ada rasa bangga terhadap bangsa kita.Dan jika ada perasaan itu kita tidak dapat lari rasisme.rasisme itu wujud dalam diri setiap kita dan itu adalah satu pembawaan gen.END.

  27. Nox says:

    Wah..Komen yg panjang lebar, tapi habuk pun tarak.Kalau setakat retorik racist tu dah muak aku dengar.Sejarah adalah satu subjek yang selalu dieksploitasikan selalunya oleh orang yang enggan mahu mengambil iktibar.

  28. nobeat says:

    cek arscenic,kamu salah masuk forum la. sini memang bukan utk org yang assobiyah macam kamu….cuba try carik web-web yang pro racist pro melayu dan cuba kembangkan bakat anda menulis di sana….

  29. apengs says:

    31hb Ogos 2007 – Lovesick Avenue akan membuat persembahan muzik di lorong Annexe Central Market pada jam 3 petang dan di KL Jam Asia pada jam 9 malam. Di jemput semua hadir tak kira bangsa agama negara mahupun umur serta pangkat. Sama-sama kita dengar muzik yang best dari kumpulan kumpulan muzik yang best. Sekian.

  30. zkuning says:

    cek arsenic when i read your note im alittle bit worried for all those malay children in the primary school, readeing your history lesson i am very scared for all the children. what will you turn them too? if you are going to be a teacher, hopefully not.

    what are you trying to prove with your history lesson? that the malay have a good reason to hate the chinese?

    you see, I work in Bintan for several years to make friends with the orang laut (suku asli melayu) and let me tell you who is the most racist people there (Bintan have many diferent ethnic group from all over indonesia, malaysia and spore to cari makan) its the malays! the orang laut are seen as pariah and if not for the chinese, life will be completely miserable for the orang laut. beside that the chinese created job for them and the malays are only busy to convert them to muslim. Very frankly most of the time i heard some young orang laut say ” all we need is food but they keep talking about god’.

    anyway the chinese will stay they are everywhere you got to deal with your hatred and i wish you all the best fightings againts your own very tortured soul.

  31. Joe Kidd says:

    Untuk penghadaman mental Encik Arsenic yang berbahagia dipagari litupan tempurung, bermimpi tentang sebentuk kesempurnaan, lalu bergegas rajin membina pagar-pagar tinggi berduri racun, merancang pembangunan sebuah Utopia khusus untuk kaumnya dan bukan untuk kaum yang “lain”:

    “Kesempurnaan hanya bisa terjadi dalam isolasi, dan isolasi hanya bisa dengan paksa.”, kata Goenawan Mohamad.

  32. Joe Kidd says:

    untuk penghadaman yang lebih lumayan untuk semua, sila layari komentar serta artikel di: kakiseni.com

  33. arscenic says:

    Salam bahagia…

    cek NOX…”Sejarah adalah satu subjek yang selalu dieksploitasikan selalunya oleh orang yang enggan mahu mengambil iktibar”. Aku kembalikan kata-kata kamu kepada diri kamu kembali.

    Mr NOBEAT…”sini memang bukan utk org yang assobiyah macam kamu” …boss,Assabiyah tu semangat kesukuan.Bukan perkauman.Aku tak bencikan jawa,rawa,mandailing,banjar,batak,org kelantan.etc…Lagipun kalau kamu halau aku dari forum ni,bagaimana pemikiran kamu nak berkembang???Duduk hanya dengan kelompok-kelompok kamu,tidak mahu berdebat,tidak mahu memberi pendapat???-pendapat kamu lain,dan pendapat aku lain…perdebatan adalah kawan berfikir yang baik.Ingat tu.

    “what are you trying to prove with your history lesson? that the malay have a good reason to hate the chinese?”…mr ZKUNING.Aku tak bencikan cina.Aku cuma tak percayakan cina.Seorang Melayu yang tak percayakan cina di atas rekod-rekod kaum cina yang lepas.Kalau aku seorang cikgu, aku akan tanamkan pada murid aku
    ” Kita adalah melayu,pertahankan ketuanan Melayu(ini ayat yang paling bangsa bukan melayu benci dan juga pada mereka-mereka yang anti racist) jangan sekali-kali berkompromi dengan bangsa asing tentang hal tersebut.Tetapi sebagai manusia kamu haruslah berbaik-baik dan hidup aman damai dengan mereka(cina,india,non bumis yg lain).”
    Faham ZKUNING????aku bukan semaikan kebencian-kebencian terhadap kaum cina supaya kaum cina di genosid di bumi Malaysia ni.
    “the orang laut are seen as pariah and if not for the chinese, life will be completely miserable for the orang laut”…haha memang bangsa kapitalis yang unggul dan pastinya dengan membayar gaji yang murah terhadap orang laut tersebut bukan???.

    Ok JOE KIDD.Tempurung tempat aku berteduh dan diluar tempurung yang kau terlangkup di penuhi dengan cinta-cinta rasisme bukan sahaja dari yang berkulit sawo matang,malahan kuning dan hitam legam.Dan aku percaya tempurung aku lebih luas dan besar skalanya.Cuba keluar dari tempurung kau dan intai-intai di tempurung aku.Realitinya akan jelas kelihatan.Rasis lebih majoriti dari anti rasis.Realiti bobrok bagi kau yang perlu kau terima.

    And I can fight only for something that I love, love only what I respect, and respect only what I at least know.

    Adolf Hitler (1889 – 1945), Mein Kampf

  34. menyampah says:

    arscenic tulis:
    Aku tak bencikan cina. Aku cuma tak percayakan cina.
    ——————————————————————————-
    cakap je yg ko bencikan cina, senang. ini duk belit2, pening kepala org nak paham. ye la, kalu dah tak pecaya tu bukan ke benci namanya?

    saudara arscenic, ada apa dengan ketuanan melayu? apa kita boleh buat dengannya selain dari kebanggaan dan membanggakan melayu?

  35. zkuning says:

    yes cek arsenic aku faham betulah dengan semangat kemelayuan kau tu dan aku kurang percayalah dengan semangat kemanusian kau ..dan aku tak boleh faham betul dengan pemikiran kau mahu hidup aman damai tampa mempercayai orang cina. Buku apa yang kau baca? apakah pemikiran kau tu ada kena mengena dengan pemikiran orang melayu yang mengaku dirinya islam tapi tak sembahyang?

    “…haha memang bangsa capitalist yang unggul dan pastinya dengan membayar gaji yang murah terhadap orang laut tersebut bukan????’

    How do you know the orang laut dapat gaji yang murah? have you been working there too? you are just presuming that every chinese tawkeh are there to rip people off and since you will never trust the chinese.. there is no point argueing with you because even from ‘your’ history point of view, you only stick to what seem fit your semangat kemelayuan yang berkobar kobar dan yang penuh dengan ‘ragu ragu’ kalau bukan kebencian.

    perhaps you can ‘teach’ us here how to live with peace, harmony and respect among each other but without trust?

  36. Joe Kidd says:

    As what a bearded French philosopher from Strasbourg used to say when he was here in the 90s:

    “The only good Nazi, is Nasi Goreng!”

  37. arscenic says:

    Cuba klik kat link ini :

    http://uncyclopedia.org/wiki/Malay

    dan kamu akan faham kewujudan rasis melayu seperti aku kerana perlu mengimbangi rasis-rasis dari kaum yang satu lagi tu.Aku percaya,Cina yang prejudis kepada melayu adalah lebih ramai dari cina yang baik ‘cium molot’ dengan melayu.

    satu artikel yang tak sepatutnya ditulis.

  38. Nox says:

    Ha Ha Encik Arscenic, aku rasa aku baca buku sejarah lain kot, bukan macam hang, buku teks tingkatan 3 tu jugak la yang yang hang dok baca.

    Mengimbangi rasis? Kenapa tak hapuskan terus rasis-rasis tersebut?

    The only way to abolish racism is to not become a racist.

  39. Nox says:

    Terima kasih Encik Zai Kuning, kerana mengetengahkan tentang Orang Laut. Inilah orang yang tahu sejarah bukan buat-buat tahu saja. Untuk pengetahuan Encik Arscenic Orang Laut memainkan peranan yang penting dalam sejarah empayar Kesultanan Melayu Melaka bukan Tun Perak dan Hang Tuah saja.

    Ah! Sia-sia saja nampaknya nak berbincang dengan orang yang siap quote Adolf Hitler lagi tu…Biarlah mereka dengan tempurung lutut mereka ha ha…

  40. arscenic says:

    hehehehe…NOX cadangkanlah buku sejarah yang hang baca tu?Nanti aku cari dan baca.serius ni…Cuma tak perlu anjurkan buku-buku tentang perjuangan MPAJA dan PKM.Dah berlambak kat rumah aku.

    “Dan aku tak pernah nafikan sumbangan orang laut pada Parameswara.

    Terima kasih Encik Zai Kuning, kerana mengetengahkan tentang Orang Laut”. Inilah orang yang tahu sejarah bukan buat-buat tahu saja.

    Erm..lepas ni kalau ada siapa-siapa buka tentang perjanjian Sang Sapurba dengan Demang Lebar Daun mungkin kau sembah dia pula sebagai dewa sejarah kau.hehehehehe.

  41. shahrizal says:

    encik arsenic, how do you expect all the people in this country to live peacefully when we are told not to trust other races? plus, dari kecik lagi kita telah dibrainwash oleh orang-orang tua yang cina ni pengotor, tau buat duit je, tak amik peduli pasal orang lain, talam dua muka, yang india ni suka putar belit, cerita macam keling, busuk la apa la bla bla bla. camana nak hidup aman damai kalau kita still ada perasaan curiga dan ragu-ragu lagi? tak ke sucks tuh? kita (the minorities in this scene) sepatutnya make a change to all that apa.

    benda alah pride dengan bangsa/race/keturunan nih yang akan memecah-belahkan manusia dalam malaysia ni kalau kau nak tau. tak racist tapi tak percaya? buleh percaya ke ni? respect other people is what matters the most then things like trust will eventually come next.

    what’s there to be proud of melayu pon? cuba kau double-check salasilah family kau, mana la tau…kau punya ancestors bukan melayu ke apa ke tak malu. hahaha kau takkan malu kot, sebab kau bukan pakai nama penuh kau pon kat dalam posts kat sini. so takde sapa tau pon 🙂

    kat dalam surat beranak aku ni ada tulis melayu tapi kalau buleh nak jea aku padam. sebab aku rasa benda tuh tak perlu. can’t we just live as one human race? kan senang macam tuh

  42. shahrizal says:

    “…dan kamu akan faham kewujudan rasis melayu seperti aku kerana perlu mengimbangi rasis-rasis dari kaum yang satu lagi tu”

    there you said it. racist mana yang tak datang dengan “benci” atau orang putih kata “hatred”?

    hish

  43. BoyDF says:

    Dia nyanyi bahasa mandarin la Joe..sorry lambat post….

    live as one race? Huh then don’t go eat mee, char kew teow, roti canai, capati,..just eat malay food la kalau brani. Don’t wear or act like american wannabie la..don’t listen to punk coz it’s not even malay…hahaha..pelik la sama yg racist ni…MELAYu sgt pakai baju melayu 24-7 dude…berbahasa dan tutur dlm BM je la…jgn beli PC brand luar sebab hang racist then cari brand yg made in Malaysia. Barulah pure ..hahaha…apa la..ini mcm punya pemikiran pun ada..cam zaman Malaya sebelum diserang jepun je…

    Sejarah dah berlalu beb..ni sekarang….tak perlu la ungkit hal sejarah..

    Setgh org suka sebut CINA sebab depa benci bos dorang or sebagainya. Well kalau boss hang Cina tu SUCK..then just sebut nama dia or benci individu tu bukan majoritinya…

    FUCK MALAY POWER, FUCK 3 LINE, FUCK PEKIDA, FUCK 7, FUCK UMNO…FUCK RACISM!!!

  44. shahrizal says:

    live as one human race! yeah! totally agree with boy. kalau dah melayu gila babi tuh pakai la baju melayu 24-7, pakai tengkolok pergi class, bawak keris. tak payah pakai kasut. sebab pakai kasut is so western apa. ada a few kengkawan sekolah yang sebaya ngan aku terjebak jugak dengan benda alah pekida/3-line ni. semuanya bongok belaka. nak je aku tunjal kepala diorang laju-laju

  45. shahrizal says:

    oh to avoid confusion. ONE HUMAN RACE. bukan divide ikut melayu, cina, india, bla bla bla the list goes on.

  46. arscenic says:

    Hoho..
    Boydf dan Shahrizal…tiada siapa yang mengutarakan persoalan sebagai satu bangsa yang tunggal dalam komen-komen disini…Isunya hanya berkisar tentang Melayu dan Cina.Hangpa dua orang ada masalah pembacaan atau ada masalah ‘penghadaman’ pada material-material yang hang baca?Tiada slogan mewujudkan satu bangsa superior pada komen-komen kat atas.Tiada slogan kebencian.Tiada anjuran ‘the final solution for the chinese question’.Buka kepala otak.Perkataan Rasis jangan disinonimkan dengan swastika.
    Komen awal aku sengaja aku provokasikan dengan perkataan rasis itu.Komen aku adalah sebagai counter defend terhadap namewee.Apabila seseorang bangga terhadap bangsanya dan merendah-rendahkan satu bangsa yang lain itu adalah satu perlakuan rasis seperti apa yang dilakukan oleh namewee.Rasis tidak hanya timbul apabila seseorang itu melekatkan swastika di lengan bajunya.Aku bangga dengan kaum aku dan atas sebab perkara-perkara yang aku lihat dan perkara-perkara yang aku percayai, aku ada sebab untuk tidak mempercayai kaum cina Malaysia.
    Tiada kebencian di situ.Perkataan ‘tidak percaya’ dengan ‘benci’ itu berbeza.Rujuk kamus bagi mereka yang sukar sangat nak faham.Pasangan suami isteri yang saling tidak mempercayai masih lagi boleh hidup sebumbung.
    Dan aku berjuta kali lebih baik dari penulis Uncylopedia Malay ini!!!
    http://uncyclopedia.org/wiki/Malay

    Dan lagi satu,Apsal korang ni Fuck banyak benda ni???
    FUCK MALAY POWER, FUCK 3 LINE, FUCK PEKIDA, FUCK 7, FUCK UMNO…FUCK RACISM!!!

    Fuck perempuan je dah la…hahahahahahaha

  47. shahrizal says:

    aduh, nak kena cakap melayu jugak ke baru paham? maksud aku, kenapa kita tak buleh hidup macam biasa tanpa mengangkat mana-mana bangsa? maksudnya, kita hidup “berbangsakan manusia” dan bukan memecah-mecahkan atau orang putih kata “divide” mengikut “clan-clan” kecil sebab itu semua tidak perlu. kerana benda itu lah yang akan memecah belahkan manusia, bukan setakat di malaysia jea, tapi kat mana-mana pon sama.

    bagi aku, namewee buat begitu sebab dia rasa dia telah di-oppressed. tapi on the other hand, dia sepatutnya tak sentuh pasal agama kerana agama itu ada sacred. takde siapa sepatutnya persoalkan pasal agama. oh by the way, kita bukan borak pasal agama pon kan.

    sila jawab persoalan ini, encik arsenic “how do you expect all the people in this country to live peacefully when we are told not to trust other races?

  48. shahrizal says:

    pembetulan:

    tapi on the other hand, dia sepatutnya tak sentuh pasal agama kerana agama itu adalah sacred

  49. arscenic says:

    sila jawab persoalan ini, encik arsenic “how do you expect all the people in this country to live peacefully when we are told not to trust other races?

    Encik Shahrizal,Realitinya kaum-kaum di Malaysia hidup di dalam prejudis di antara satu sama lain.Full stop.

    Yang berfikiran seperti kamu,Zkuning,Nox,Nobeat,Joe adalah minoriti di Malaysia ini.Aku hormat prinsip kamu.Dan jujurnya aku akui golongan anti racist adalah golongan yang murni.

    Prinsip aku pula mudah.Jangan persoalkan hak istimewa bumiputera.Itu sahaja.ringkas dan mudah.Jangan pandang aku seperti seekor syaitan.

    Aku tidak percayakan kaum cina di atas rekod-rekod lama kaum tersebut.(aku dah terangkan kenapa aku sukar untuk memepercayai mereka pada komen aku yang lepas).Perkara ini hanya secara politikal sahaja.Aku bukan tidak percayakan jiran cina di sebelah rumah aku dengan merasa fobia dia akan membunuh aku ketika aku sedang tidur atau datang merompak rumah aku.

    Aku turut merasa simpati kepada si kecil Lai Yok Shan.Dan aku juga akan berdiri di sebelah Lai Khian Kee jika pihak Kementerian Kesihatan mengambil mudah kes tersebut.Dan jika masih ingat Canny Ong,aku turut bersimpati kepada keluarga si mangsa dan memaki hamun Najib Aris(dah arwah kot dia ni?) yang merogol bunuhnya dengan kejam.

    Aku ada kawan-kawan dari kaum cina.Aku kamcheng dengan tauke Pub port selalu aku lepak.Aku tak pernah curi buah oren yang cina letakkan kat altar Guan Yin akau Kwan Kong.Aku selalu cai nombor dengan apek-apek kat pekan rumah aku.Aku pergi kelab Feng Tau.

    Semuanya aman damai.Peace..

    Tetapi jangan hina kaum aku.Jangan pertikaikan hak kaum aku.Aku akan pertahankannya habis-habisan.(dan apabila melayu sendiri kutuk melayu,perkara ni amat menyakitkan hati aku,dan aku rasa dalam hal ni namewee lebih bagus sebab dia mengangkat tinggi kaum dia).tetapi kalau nak hentam kerajaan.Dipersilakan.Kerana Bangsa,Negara,dan kerajaan adalah perkara yang berlainan.

    Sebab bagi aku.Cina di malaysia ini bukanlah ditindas dengan dasar apartheid.Malahan nasib mereka lebih baik dari Cina Indon dan Thailand.Mereka juga masih memegang kuasa ekonomi.

    So jika kaum cina tau had batas mereka.Aku tak fikir Melayu akan lilit selimpang merah dan mengangkat parang tak tentu pasal.Melayu tak gila.Kita semua boleh hidup aman damai.

    Ini sebenarnya yang aku ingin jelaskan.Bukan berat nak difahami pun rasa aku…

  50. zkuning says:

    Aku tak hairanlah arsenic kenapa nama kau bukan mat jambol atau mat sentil atau hang kancil tetapi…. ARSENIC yang memperjuangkan kaum nya. Dan aku amat bahagia kau mengakui bahawasanya kaum aku dan kerabatku yang anti-racist adalah kaum yang paling murni. Terima cinta dan air mani secawan.

    “Jangan mempersoalkan hak istimewa bumiputra?” Itu bukan prinsip kau ARSENIC! itu adalah gejala atau ‘virus’ yang merusakkan pemikiran kita terhadap pentingnya arti kEMANUSIAAN! Inilah tempurung mikang/orang/cina/india/pariah/melayu/yang bernyawa.. yang mesti dipersoalkan. itu pendapat aku…goncang!

    MENGAPA mesti kau mempersoalkan kejujuran kaum cina sedangkan kau sendiri mempunyai banyak kamcheng dan simpati kepada kaum cina ?

    Sebagai kaum paria seperti aku ini (cina tidak, melayu tidak, india tidak tapi rojak) aku jadi ragu apakah MELAYU seperti engkau boleh dipanggil KAWAN? Sahabat? Aku akan rasa terhina jika cuma satu atau sepuluh bangsat cina atau india menghina engkau dan kau mula sangsi terhadap aku. sebab apa yang mulia harus dimuliakan ? dan kau harus tahu erti persehabatan dan kepercayaan. Dan harus kah aku merasa sangsi terhadap orang melayu kerana cuma satu bangsat melayu yang busuk jiwa dan hatinya menghina kaum aku?

    memang kau majoriti dan didalam majoriti itulah banyak bangkai terapong!! itulah yang harus kau sangsikan atau ragu ragu

    ya kau kaum majoriti dan itu maknanya banyak orang orang bangsat dan busuk jiwannya didalam kaum kau yang kau harus memahami? dan didalam kaum cina memang ada bamyak orang2 bangsat dan busuk hatinya aku setujui. tapi kita harus berfikir apakah yang wajib difikirkan? Kemanusiaan? tidak mengira bangsa, suku, kaum, tahi, atau warna ludah dan air mani nya?

    sebagai manusia yang tidak racist seperti aku dan kaum kaum ku yang kau mengurat… asasnya adalah cinta dan menghormati. kita ni colour blindlah

    it is difficult on our point of tengkorak and time cek arscenic and we are not perfect as ‘minoriti’ but we still believe in love. and thats what drive us actually. we may sound like some fucking lobang juboh but its all lovelah bro! the beauty about being minority like us cek arcenic is …we can’t agree with any discrimination. its that simple and thats perhaps complicated for MAJORITY.

    cicak. lipas(eeee) lipan (uuuh) ayam, itek, kambing, lembu, ulat, belalang etc all have HAK! to us..but yes some of them we telan jugak..but we are concious about “RIGHT”!!!

    so o.klah cek arcenic we know what you want RESPECT melayu but let me tell you we want you to respect HUMANITY bro!!!!!!!

    asas kaum minoriti dan majoriti sama saja ……….DENGAR!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.