Hishamuddin Rais: Memecah Hegemoni Petroleum

Joe

Joe hoards and shares.

You may also like...

6 Responses

  1. batman says:

    ”hidup sihat tanpa minyak!” atau pun ”go public go!” amacam? ……..ok? i read and i react……

  2. *insan* says:

    anjakan gaya hidup? boleh ke? maknanya rakyat perlu bergerak secara bersama-sama dengan semangat muhibah untuk mengubah secara radikal gaya hidup mereka. kalau naik bas lebih baik dari memandu kereta mungkin akan membantu. tak pun naik basikal lebih praktikal dari menunggang motosikal. lebih-lebih lagi jalan kaki lebih selesa dari naik teksi. rakyat mesti mahu hidup senang. senang itu bermaksud tidak ‘renyah’ atau menyusahkan. dengan cara hidup rakyat sekarang yang kebanyakan anak-anak mudanya bergerak secara tiap-tiap hari dari satu tempat ke satu tempat ( baca: BEKERJA ) amatlah tidak berbaloi jika perkara yang sebelum ini mereka anggap memberi kesenangan pada mereka ditukar dengan satu perubahan yang agak radikal sekali. ini memerlukan jiwa dan mental yang kuat. bagi saya yang bekerja ini hanya mampu berdoa moga teori anjakan gaya hidup yang agak radikal ini dapat berjaya dengan cemerlang, gemilang dan terbilang sekali. hanya orang-orang yang radikal seperti saudara Hisham saja yang mungkin berjaya pada agakan saya. tapi kebanyakan kawan-kawan saya yang berjiwa radikal saya dapati masih juga mempunyai masalah hidup yang lain selain dari kenaikan harga minyak sedunia ni. jadi masalah kenaikan minyak ini bukan satu masalah besar sebenarnya. ia hanyalah penambah kepada segala masalah-masalah yang dihadapi oleh umat manusia sekarang. sekian. cheers!

  3. *insan* says:

    yeah..agak sinikal dan memedaskan telinga komen bg joe. in fact, what i wrote there is just a ‘mind provocateur’ for all the kids and bapak budak in here. life is useless without alternative views. punks with BRAIN is better than those with a mere ‘cool’ attitude.
    mmg rezab minyak sudah nak habis di dunia dan mmg penggunaan kereta berleluasa akan merencatkan ekonomi dan seterusnya nilai hidup rakyat sendiri. tetapi apa yang kita suarakan sebagai protes dan kritik itu kadang-kadang mcm ‘anjing menyalak gunung’ (pakai peribahasa plak). takde kesan. nothing. pergi balik kat kita. gema.

    dalam masyarakat urban kita sekarang dah menjadi satu kemestian setiap rumah berfamili mempunyai paling kurang satu kereta. bukan di kampung ya? tapi kampung kat tempat aku pun dah maju sekarang ni. payah juga la nak cari rumah yang takde langsung kereta. jadi manusia sekarang dah mmg secara total nya bertuhankan kereta.

    tu tak dikira lagi dgn era penerobosan teknologi maklumat dalam ceruk-ceruk kampung. bahana media korporat yang telah secara tidak langsung membuai-buai satu gaya hidup baru yang mmg berlandaskan kapitalisme total. nilai global. arus perdana. akademi fantasia. jadi manusia sekarang dah menjadikan penggunaan ‘kesenangan’ hidup tu secara liar dan tanpa sedar akan memberi bahaya pada masa datang.

    apabila manusia sudah hidup senang tetapi tiba-tiba muncul sebuah bencana contohnya tragedi ‘minyak naik’ ni, masing-masing akan mula menggelabah dan ada juga yang tak hirau pun sebenarnya akibat terlalu yakin dgn kredibiliti kerajaan dlm menyelesaikan permasalahan duniawi. proses menggelabah ni juga sebenarnya sekejap sahaja kerana beberapa ketika nnt rakyat akan dibuai dengan bentuk ‘kesenangan’ baru untuk menutup kesusahan sementara ni. kenaikan harga brg terjadi tiap-tiap tahun tapi sampai sekarang rakyat masih memangkah UMNO lagi. even pangkah PAS pun harga brg takkan turun seratus-peratus.

    pencemaran alam? huh. alangkah indahnya jika manusia hidup seperti 1 juta tahun dahulu. tiada kereta proton saga. tiada kilang modenas. tiada perwaja. tapi inilah realiti hidup zaman sekarang. tak kira kat cheruk tokkun mahupun amsterdam semua manusia dah mengamalkan gaya hidup baru ni.

    langkah penyelesaian? tak jumpa lagi. sbb tu masih byk artikel yg cuba mengupaskan isu-isu ni. sbb semua fikiran dah buntu. bila bg pendapat kena kutuk mcm2. lepas tu mempertikaikan kredibiliti sang penulis mahupun si pemberi buah fikiran. jadi apa dia masalah kita sebagai rakyat sekarang. busuk hati? mungkin. takde etika? maybe. boros? dah tentu. sombong? lagi la. it all back to basic la. nilai DIRI yg kita pegang selama ni. sekian. cheers lagi!

  4. batman says:

    bukannya kalau dah dibuat dalam ‘mass production’ sudah tentu secara outomatik produk menjadi murah sama la jugak halnya dengan minyak tetapi dalam jangka masa panjang ‘tuan punya telaga’ la yang akan untung gila2 sebab bahan bakar ini sudah menjadi satu ‘keperluan dunia’ dan makin lama telaga2 yang ade makin kering. so in the mean time, dia orang boleh buat untung gila2 sampai sanggup berperang berebut telaga minyak. so kalau dia orang betul2 pikir pasal kepentingan rakyat jelata, dia orang ‘tersangat laa’ boleh buat r & d tenaga alternative yang lebih efektif, long lasting and enviromental friendly sebab dia orang mesti ade modal punya hasil minyak tue. ade banyak tenaga yang based on natural energy kat bumi nie macam angin, air, ombak, solar, stim, magnet, termal inner earth core(gunung berapi) tah ape2 lagi la kan. buat ‘mass production’ sampai laa jadi satu ‘keperluan sedunia’ mungkin boleh jadi satu keadaan ‘win win situation’. utung sama untung maa, kau happy, aku pun happy gak …… yahooo! tapi……………………..zzzzzz……………..*^%#@$%^$%@^%$^$%@$^%$$%^@%$.|+_!!!(carutan!)

  5. *insan* says:

    minyak dah habis??mmm..baru2 ni aku terima ’email rantai’ pasal hari kiamat. dlm email tu cerita la kisah King Saud meninggal dgn kaitannya dgn hari kiamat. pastu dia ada kata pula pasal armageddon yg terjadi sebelum kiamat. maknanya time tu minyak dah habis. bila dah habis porak peranda la dunia. Israel, Arab, US, semua perang sebab nak kuasai dunia. ada la dia kait pula pasal 3 agama besar kat dunia ni Islam, Yahudi ngan Kristian. agama2 ni berperang satu sama lain sebab masing2 menunggu ‘pemimpin akhir’ yakni al masih. Islam tunggu Imam Mahdi, Yahudi tunggu Dajjal dan Kristian tunggu Jesus.
    mmg ’email berantai’ ni dah byk kali kita dgr tapi bila aku pikir2 balik ada juga ‘kebenaran’ dari segi logik akal la sbb bila minyak habis nanti manusia nak pakai kuasa apa? pas tu negara mana plak yg nak monopoli ekonomi dunia bila minyak dah habis? manusia dah tentu hidup macam zaman purba punya sbb semua tenaga sekarang pakai minyak sebab murah. nak pakai tenaga2 lain tu mcm senang tapi sempat ke kita menjalankan proses penukaran sumber tenaga secara drastik?
    ntah la..aku pun pening pikir pasal dunia ni..sebab tu aku tak banyak fikir sgt sekarang..haha..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.