Hishamuddin Rais in Tokyo: Plastik & Kayu

Joe

Joe hoards and shares.

10 Responses

  1. zkuning says:

    Memang aku pun ada hairan lah Hisham, manusia dan binatang berak dan kencing di seluruh dunia dah berjuta tahun. tahi dan air kencing tu memang penuh dengan toxic..mana agaknya tahi tahi kita tu pergi? mana pulak toxic tu hilang? Tahi lembu boleh jadi bahan bakaran tetapi tahi manusia adalah sesuatu keujudan yang tak boleh di recyclekan. Sesuatu yang paling tidak berguna sebagai product.. jadi hairan juga lah aku mana perginya tahi tahi kita dan moyang kita tu.

  2. Panda Head Curry says:

    Plastic is not a hasil sampingan (by product), it is a product. And it’s not just going into packaging, it’s prevalent in all the products you use.

    Japan has to be the most packaging happy society. Buy a pack of biscuits and each one is individually wrapped in plastic.

    The only way for the production to reduce is for the demand to stop. Stores are plastic happy, buy a pack of ciggies and drink and they’ll put it in a plastic bag. In all my time here..I have very, very, very seldom heard either the sales person asking if they need a bag or the purchaser telling the sales person not to put it in one.

  3. The Poker says:

    kondom?amacam…ada yg boleh direcycle balik?hehehe..

  4. zkuning says:

    kalau ada condom yang boleh dimakan tak perlulah nak di recycle

  5. royal says:

    sepatutnya ruangan ini dapat kita gunakan sebagai satu perbincangan intelektual yang lebih konstruktif. Disaat isham mengemukan satu pandangan tentang satu konsep ekologi betapa bahayanya sampah plastik dan penebangan hutan2 di dunia ke-3, masih ada lagi makhluk yang terang2 menunjukkan kebebalannya dengan cuba membuat lawak bangang tahap cipan tentang kondom dan pelupusan taik sendiri.

    bukankah ini satu bentuk kebebalan alaf baru atau mungkin satu bentuk kebodohan yang tidak mampu dihilangkan dalam akal, kerana telah lama bersemi didalam medula oblongata….

    lawak bangang lagi membangangkan…

    p/s: buat isham: terima kasih kerna informasi yang begitu bernas ini…keep it up bro!

  6. potong says:

    cayalah royal!!!!

  7. Pemikir says:

    relaks la royal…benda2 yang kofikir lawak tu ada juga kebenarannya…bukankah nie suma adalah produk…awak,sya n kita semua membesar dengan PRODUK tau…

    paece bro..n to isham,keep itu up!!

  8. TumPang Lalu says:

    ya la…jangan terlalu emosi la bro….ko nie…jangan cepat membangangkan orang lain…cermin diri dulu la bro…kita sama2 berdiskusi bukan hendak membangangkan orang lain…

    xpeacex

  9. xabellxeinsteinx says:

    ahaha,kadangkala lawak bangang juga menceriakan lapangan diskusi ini.
    oh ya,benar tentang penggunaan plastik sangat berbahaya.mungkin untuk diulang-pakai tidak lah sebahaya dibuang selepas pakai.

    bagi idea chopstick stainless steel,itu adalah idea yang bernas kerna mengurangkan racun-racun udara yang dibebaskan plastik tidak terlupus.
    sama saja lah dengan sudu garpu yang tahan lasak yakni yang kita guna hari-hari di rumah.baru-baru ni aku ada jalan-jalan di jusco dan harga chopstick stainless steel hanya RM3.50 sepasang, tidak lah mahal mana.lagikan kalau dibanding dengan nilai sumber pokok buat chopstick kayu pakai-buang.

    keep our forest alive, hutan borneo kita paru-paru dunia. kita juga yang merungut bila jerebu, udara kotor dan cuaca panas.betul?

    eh,siapa nak join kempen guna totebag untuk membeli belah(pasar/shopping complex n etc.)?

    kita buat printed totebag,sticker dan risalah bagi menggalakan rakyat guna alternatif bagi plastik.

    ok?

  10. TumPang Lalu says:

    great idea!!!

Leave a Reply