Hishamuddin Rais: Biasiswa dan Kapal Selam

Joe

Joe hoards and shares.

You may also like...

10 Responses

  1. OPiUM says:

    pembaziran berleluasa, rakyat merana…hal nie bermain dlm kepala hotak aku sejak sekian lama utk mencari erti relevan pembangunan ditolak campur dgn hal ehwal rakyat jelata…lan jiaulaa lu orang…hatiku sakit, melarat dan berjangkit…

  2. sany ADALAH alger says:

    i’m in the middle of T junction whether to choose left where Isham’s view is the focus or turned to the right corner in still believing the m’sian education system is still doing OK.nak kutuk the system pon aku nie is the real product from the system itself…but i do believe that the education system is in shamble!

  3. rupert says:

    True, we could be the product of the manufacturing system but bear in mind that there will be industrial defects. As long as we commit ourselves from being the defected, we will not be their desired product, we will not follow the mould. We don’t take everything they tell us literally, investigate for ourselves, we EXPLOIT the system without letting them exploit our minds. Aku tak jadi product lagi, but still in the throughput level of the production tapi it really doesn’t mean we have to support it full heartedly. So, turn left at the junction without hesitation!

  4. arif says:

    yup. mentaliti itu penting. biasanya kita hidup dengan cara dan adaptasi daripada faktor sekeliling kita. kalau hitam hitamlah. tapi takkan asyik begitu kan ?? ke guana ? ;]

  5. azizi says:

    aku dapat rasakan kepincanagan.ilmu adalah dagangan lewat ini.guru pun sama.aku sendiri lihat bagaimana adik aku sendiri dituntut rm5 kerana guru tuisyennya mengajar lebih setengah jam dari tempoh biasa.lancau!!!

  6. gomox says:

    kepincangan yang berterusan…tiada kesudahan…aku,kau,dia dan kamu berterusan menjadi mangsa dalam diam hanya angguk,angguk dan angguk.

  7. Slayer says:

    Malaya,
    Bila tamadun manusia maju selangkah, kita mundur 10 langkah,
    tanah tumpah darah sendiri, tanah tertumpah maruah sendiri,
    ingat, meninggi bukan minta dijulang,
    merendah bukan minta diinjak,
    dengar dgn hati, bukan dgn telinga,
    lihat dgn fikiran,bukan dgn mata,
    bukan seperti katak hijau dlm tin biskut merry tat sing,
    yg hidupnya dikelilingi kotak ‘cermin’,
    dan disuapkan biskut merry setiap hari.

    “stop bitching, start a revolution”

  8. nizang says:

    aku tengok banyak pulak sarikat yg ambik kesempatan (eksploitasi la…) nur amalina tu (pelajar 17a1 tu). sarikat pensil, sarikat buku dan paling mengarut sarikat ASTRO. what a joke!

  9. dingdong says:

    ape la susah sgt… amik je la kursus kritikal, boleh dpt pinjaman. ape? results tak layak? sape suruh study main2. kursus kritikal ni banyak gak sbnarnya… perubatan, engineering, accountancy, architecture dan beberapa lagi. takkan takde satu yg berkenan di hati kot… takkan nk ambil kursus yg tah dpt keje ke tak nanti…

    banyak hutang lepas dpt ijazah? jgn la komplen2… blaja la sungguh2 kasi dpt ijazah klas pertama, pastu takde la hutang lagi. (tp aku dengar ptptn nk mansuhkan pelepasan hutang ni… betul ke? kalau betul aku kurang setuju la rasanya)

    cuma satu la aku tak setuju… kenapa la bagi muka sgt kt budak2 dpt bebelas A ni. sbnrnya ramai boleh buat cam diorang. aku rasa bebudak 9A1/10A1 ramai yg berpotensi nk dpt results cam diorang. mungkin polisi skolah/asrama tak benarkan ambil subjek lebih (eg mrsm slalunya tak kasi student diorang ambil subjek lebih). lagi pun nak ambil subjek terlebih lebih buat ape… ini secara tidak lansung menunjukkan diorang tak pasti lagi arah tuju masa depan diorang…
    aku meluat tgk bila yg dpt bebelas A ni demand utk pergi overseas macam itu adalah hak mutlak diorang. (mungkin salah jpa jugak tak terangkan bahawa markah utk interview bagi yg dpt 9a1 dan 14a1 adalah sama). dan aku setuju dgn cara permakahan utk interview jpa ni. yg pentingnya bagaimana persembahan semasa interview. kita nak org yg mahir dlm segala bidang… bukan ulat buku je.

    akhir kata buat kekawan yg masih belajar… pulunla sampai muntah2 heh

  10. macintorch says:

    Negaraku..aman..sejahtera..dikurniakan dengan nikmat dari ilahi…TETAPI! adakah ini semua hanya SEMENTARA untuk MEREHATKAN bangsa yang selama 400 TAHUN! telah DIROGOL! DIHINA! DIHAMBAKAN! OLEH BANGSA PENJAJAH? TEPUK DADA TANYA IMAN..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.