Hishamuddin Rais: Anak Muda & Perkauman

Joe

Joe hoards and shares.

9 Responses

  1. cerita yang takkan pernah habis

  2. rizie says:

    throw racism in the shithole!

  3. r33na says:

    Generasi 2004-2006 (apa dah jadik?)

  4. koldesh says:

    Ali, Ah Seng dan Mutu dlm buku teks KBSR hanya sekadar mainan minda.

  5. ezra dregen says:

    bila terbaa artikel ni, terbayang lagu john Lennon – Imagine..intipati lagu tu walaupun atis tapi mudah kita fahami, dunia tampa prejudis..
    sy sendiri orng muda dan brada d universiti.memang benar apa dikata, segala pergerakan dan pemikiran siswa dikawal, malahan pertubuhan pertubuhan pelajar sendiri di sekat viewnya..MPP hanya sekadar untuk pussy dan pengampu..mereka yang bertanya dituduh pro-pembangkang..

  6. Fadirul says:

    saya adalah pelajar MELAYU di universiti luar negara.
    kebanyakan remaja melayu di sini memang bersikap bersama bangsa sendiri.
    remaja putih lebih terbuka tetapi bila krisis terjadi mereka lebih mengutamakan diri sendiri…

  7. muhammad ng says:

    Parti politik yang ada tisak lagu bergerak untuk tujuan memilih pemimpin yang mendengar dan mengikut suruhan rakyat Malaysia. Yang ada hanyalah sampah-sampah yang mahukan kesenangan untuk meraih keuntungan melalui projek-projek kerajaan. Mana perginya wakill rakyat yang bekerja untuk rakyat?

    Tak ingin lansung aku terlibat dalam parti politik yang entah apa-apa. Tidak waras lansung semasa berbicara di parlimen seolah-olah mencabar dan memberitahu dunia betapa bodohnya rakyat Malaysia kerana memilih pemimpin yang macam tu. Mana perginya intipati penting semasa berbahas di dewan rakyat atau parlimen. Sekadar omong kosong. Sama sahaja kerajaan mahupun parti pembangkangnya.

    Memang Barisan Nasional bersifat perkauman. Lihat saja ada pecahan UMNO, MCA dan MIC. Tahniah rakyat malaysia yang pandai memilih parti yang bersifat perkauman. Tun Mahathir kata pilih wakil yang baik dan jangan sekadar ikut parti? Hahaha

    Mungkin orang Melayu termakan ‘janji Melayu’? Kenapa tak memilih orang yang ada akademik tinggi untuk menjadi pemimpin? Tak perlulah saya beritahu siapa ada taraf pendidikan yang rendah di barisan kabinet kita sekarang.

    Sudahlah, aku dah malas nak mengundi lagi.

  8. sang kepala says:

    Sedarlah bhw permainan bangsa ini bukan sekedar pada politik…. yang penting jangan mengikut rentak mereka.. kita ada corak kita.. bentangkan sahaja.. pastinya satu hari mereka akan nampak juga..

  9. arizhoey says:

    Aku jugak pernah berpengalaman abroad study. Mmg 101 % benar scenario anak melayu berjalan, melepak, makan,minum, berak, masok jamban semua nya hanya bersama sama dgn melayu se”etnik” nya jugak. Selama aku kat sanA, mata kepala aku tk pernah eyewitnessed lg la melayu lepak dgn global nation yg lain, dgn mat salleh lg la jauh panggang dari api. Justifiable reasoning mereka rata2 sebab org putih kebaratan, nanti kita terikut pulak. Dah tu yg hang mai mengsji kt oversea ni buat anak haram jadah apa dia- isi hati aku implicitly mocking with pevorial intensities. Lagi satu, kalau hang tuh warak alim sgt, hang Tk jugak pi brcampoq dgn budak islam dari negara lain. Kesimpulan aku buat- ni semua alasan “lama” dan “lame”. Truth adalah language barier predominantly english resulting communication skill impaired n insufficiencies. Ni la geng geng yg english haprak, test fail, tp dpt scholarzhip pi ovrsea guna jin setan tanah. Bila blk nanti, kebanyakan depa ni yg akn jd geng perot boroi politikus policy maker negara. Ni adalah antara penyebab negara kita semakin “MAJU”. Malaysia boleh. Melayu boleh. Boleh jadi profaning fraud, philistines fakers boleh masok pintu belakanf, boleh jd YB dato menteri walaupon academic bungkus , degree master phd professorship prof madya berok makye semua buleh beli scroll sijil ni semua. Hal ni aku ada literature review aku nanti share dgn hangpa. Mat salleh ni investigating recent trend in local academia- case studies on academic dishonesty in malaysia. Aku cium paper ni.suka gila aku, pasai aku mmg pendam lama dh bab penyangak so called scholar kt national unis, younger generation of academic of the now. Zmn hisham rais pnya campus revolition aku mmg akur dn tabik.benar ikhlas dn real.

Leave a Reply