Hameed Restaurant, Central Market: The Epicenter of the Kuala Lumpur Underground Scene is Dead

Joe

Joe hoards and shares.

You may also like...

16 Responses

  1. Joe Kidd says:

    We did everything there. It was home away from home. We fell in love there. Fall out of love too. Made tonnes of lifelong friends and also fought, slapped, kicked and spat. We also met our own selves there. And lost our innocence. Restoran Yussoof AKA Restoran Hameed, that where we would go, day in, day out, for years and years; just because we can be 100% sure that our friends will be there.

    Indeed I stopped going there regularly for years. Maybe from 1997/98, but everytime I meet friends who hang there my question would be, “How’s Central Market?”. And I would always stop over if I found myself in the area. Recently I’d go there often to pick up Maximum Rock’n’Roll from Rudy at his stall, and buy tobacco at that small shop under the stairs.

    My band wrote a tribute to the place way back in 1995. Here it is:

    PAYDAY (ode to CM ’88-’95)

    end of month has come
    scratched my sign on the line
    get in queue and cashed my money
    bought a pack and two buns
    wonder where my friends are right now
    much too early for them
    number 33’s on the run
    blowing smoke all around

    took a ride to chow kit road
    browsed for hours at the bundle stalls
    while the indons they looked so bored
    on the lookout for the plainclothed cops

    payday now

    it’s getting late
    pregnant skies on the way
    rode a 12, went straight to CM
    gotta see all my friends
    gonna pay the ones that i owed
    share a smoke and a joke
    buy a round of hot teh tarik
    just lepak there till late

    central market, hey! here i come
    no better place to hang around
    the only scene where i belong
    nothing beats the underground

    =====================

    cheers to each and everyone who were there.

  2. ekspres rakyat says:

    mana tak nya…bila masuk hamid (dan lain2 tempat juga!) tu je, dah kena jeling2..kena usha2..atas bawah..mana ada budak nak port kat situ! cuba buat style org kampung skit…pergi ler tegur2, tanya2, sembang2…tak kira ler budak kecik ke bapak budak…nampak ler mesra…baru ada budak nak lepak sana balik…aku rasa joe, apa kata korang ramai2 ni, tong2 duit…jadikan dana untuk arrange satu show kat CM tu…show amal pun boleh apa!? mula2 buat ler style buskin, unplugged pun orait! tak payah entrance fee…free aje! cari alah band light2 sikit…nampak sikit ada program…kalau lu org buat, gua mesti turun punya lah….

  3. tumbuk si fakap says:

    sheesh.I really gonna miss the place.

    It’s the ONLY place to be.serious shit.

  4. xnizangx says:

    i’m gonna miss the place tooo!!

  5. dhani says:

    aku masih ingat lagi pertama kali aku jumpa Rashidin Kontrabral Distro. dia bawak aku lepak kat Hameed ah. jumpa kawan2 se-scene yang lain kat Hameed. oh, aku akan merinduimu Hameed!

  6. syukree says:

    masih ingat earth mankind? masih ingat dulu bebudak cm lepak bincang ‘nak boikot saper hari ini’?

    bebudak cm lepak2 mengumpat org.

    tapi cm masih lagik tempat yang sesuai nak berjumpa. sekitar awal tahun 2005, aku masih jumpa Amat kat situ 🙂 Thank Amat.

  7. Joe Kidd says:

    ekspres rakyat ‚Äì “mana tak nya‚Ķbila masuk hamid (dan lain2 tempat juga!) tu je, dah kena jeling2..kena usha2..atas bawah..mana ada budak nak port kat situ! cuba buat style org kampung skit‚Ķpergi ler tegur2, tanya2, sembang2‚Ķtak kira ler budak kecik ke bapak budak‚Ķnampak ler mesra‚Ķbaru ada budak nak lepak sana balik”

    oi! bas ekspress! lari tajuk la bro! ni bukan pasal bebudak tak nak lepak. tempat tu tutup! aiyo! satu lagi pasal jeling, tengok atas bawah tu, kalau hang nak jadi halimunan, invisible man, XXXray, apa ka, tak yah la pi jalan-jalan. Duk rumah. awak ingat everyone of us tak pernah kena jeling, kena tengok atas-bawah? Everybody has to start somewhere la. Everyone kena “checked-out”, itu lumrah berkenalan. You were also checking them out! Yang menghalang hang to know these people better is your pride. Tak pun “low-self esteem”. kalau tak you would be saying hello to everybody, opened yorself up so people can open themselves up in return and get to know you. That’s how you make friends. aiyo!

    syukree ‚Äì “masih ingat earth mankind? masih ingat dulu bebudak cm lepak bincang ‚Äònak boikot saper hari ini‚Äô? bebudak cm lepak2 mengumpat org”

    and then mung pulok Syukree, nok ngu’pat mana-mana pun buleh. Duk depan komputer sorang-sorang pun buleh. kat masjid pun people duduk ngu’pat jugok! so mung ingat budok-budok CM suma malaikat? Pasal boikot-memboikot itu sudah jadi lumrah perangai budok-budok yang tak apathetic. Mung jugok duduk bercerita pasal “direct action”. Boikot memboikot tu direct action la! aiyo!

    sheesh, i’m feeling like a CM apologist pulak! no. the truth is bukan semua kat CM tu indah. Ada yang hodoh yang amat. Tapi itu memang lumrah. kalau ada tempat yang everything indah, aku dah lama pindah kesana. Yang penting, semua yang baik, semua yang buruk dan semua yang diantara keduannya adalah “package” yang ada, dan package tu aku terima dan aku rai kan, dan akan rai kan sampai bila-bila. So there.

  8. yrmike says:

    you took the words right off my mouth (or rather, mind) Joe 🙂
    i think if we have good personalities, humble to others, etc, there shouldn’t be any problems making friends at CM. ye, bukan semua org di hameed tu malaikat, but i think all the musicians, fanboys and girls, poets, junkies, revolutionaries, leftists, radicals, commies, maniacs, writers or whoever the hell they think they may be are all friendly, lovely people. sure, it takes some effort to get to know people. i myself took more than 10 years to actually know everybody by heart, and it was this process that made the whole thing memorable.
    damn i’m gonna miss that place. i skipped too many classes during my student days just to take the bas mini to go to cm just to have a teh tarik, some smokes and some good conversation. then right after work, the meeting place to bitch just about anything.
    i’m not from the city, but i can safely say that all of my city friends now are the friendships that have been spawned throughout the years of just sitting there having a sip of teh tarik and a few smokes.
    hey, didn’t we have our first teh tarik & smokes & conversations at hameed, Joe?
    cheers. 🙂

  9. yrmike says:

    ..and yeah.
    where the hell was i when fahmi took all these lovely pics?
    hehe.

  10. Joe Kidd says:

    There are a few more pixs which is a bit blurry so I tak letak. Anyway, I hope those guys tak marah I put on their mugs here. tell ’em I love ’em all, warts and all! Wish I have time to put up more, all the way from 1988. That’s another website I think.

  11. azwad says:

    I remember once I’ve been there with Aidil from Couple. Dia nak jumpa kawan dia katanya. Kawan2 dia semuanya ramah dengan aku walaupun tak kenal aku. Kesian mereka yg selalu lepak situ.

  12. lipan says:

    miss the old day

  13. zaxxtypeface says:

    Dulu kalau aku nak kena pow… aku cakap kat mat pow tu, “jap… aku nak kluarkan duit. Meh aaa, ikut aku”. Lastly, aku bawak mat pow tu kat Hameed… tunjuk kat bebudak/kekawan lepak situ, “mamat ni nak pow aku”. Mencicit mamat pow tu blah. Wahaha! First met Fahmi FSF pun kat situ circa 1997/98. First met Mat Nor Welfare pun kat situ. First Syukree pun kat situ, time ‘hangat’ Chaos PS dulu. First person approach aku kat situ ialah Zam Thrash! Haha! Kalau nak tengok bebudak politikal tepu a.k.a rabak melawak cam haram lepak la kat blakang Hameed tu. Wahaha! Those days…

  14. ekspres rakyat says:

    tajuk tak lari banyak kot!? yelah…tak kena, tak rasa…haha..apa2 pun, harapan selepas ni, CM tu tak sekadar jadi sejarah atau nostalgia, boleh apa kalau nak dihidupkan semula. dulu, kalau band oversea dtg KL, mesti bawa ke HQ/CM dulu…skang ni kan dah ramai kawan2 ada studio, rumah, port kedai makan, etcetcetc, jadi, CM tu nampak macam jauh lah…apa kata buat semula..kita buat betul2..kalau ada kawan2 yg nak buat gig atau organize satu2 utk tour satu band, esp. kat area masing2, cthnya di Klang, shah alam, gombak, ampang, cheras, bangi, serdang etcetc…pakat2 ler meeting, contact organizer tu semua, pastu kita boleh setkan macam2 benda… alah…idea lama..cuma baiki semula…OK ke?

  15. jump jimmy jump says:

    huargh…tempat mase aku kecik¬? slalu minum ngan mak aku lepas penat membisulkan bontot naik bas dari banting….huarg…dan juga tempat aku lepak nak tgk “artis”,dulu¬? mase aku kurang jelas (kurang terang@paham) pasal HC Punk…ni lah tempatnye aku duduk mengecilkan diri dgn erti kate lain lari dari kene pow….huargh…sedih

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.